Paus Franciscus veroordeelt huiselijk geweld als 'bijna satanisch'

Paus Franciscus heeft huiselijk geweld tegen vrouwen veroordeeld als 'bijna satanisch', in een van zijn felste bewoordingen tot nu toe over deze kwestie.

Het hoofd van de katholieke kerk maakte de opmerking tijdens een programma dat zondag werd uitgezonden op het Italiaanse TG5-netwerk.

Hij sprak met een panel van vier mensen uit moeilijke milieus, waaronder een overlevende van huiselijk geweld. Hij betreurde het "zeer, zeer hoge" aantal vrouwen "die worden geslagen en mishandeld in hun eigen huizen".

"Het probleem is dat het voor mij bijna satanisch is, omdat er misbruik wordt gemaakt van een persoon die zich niet kan verdedigen, die alleen maar [kan proberen] de klappen te ontwijken," zei paus Franciscus. "Het is vernederend. Zeer vernederend."

Hij sprak met een vrouw genaamd Giovanna die vertelde dat ze met haar vier kinderen was ontsnapt uit een situatie van huiselijk geweld. De paus voegde eraan toe dat vrouwen die te maken hebben met mishandeling hun waardigheid niet hadden verloren.

"Ik zie waardigheid in jullie, want als jullie geen waardigheid hadden, zouden jullie hier niet zijn," zei hij tegen Giovanna. "Kijk naar de Heilige Moeder en blijf bij dat beeld van moed."

Sinds het begin van de coronavirus pandemie heeft paus Franciscus verschillende opmerkingen gemaakt over huiselijk geweld. In een aantal landen is het aantal gevallen van mishandeling in het gezin toegenomen, omdat veel mensen bij hun mishandelaars 'opgesloten' zitten.

Volgens een VN-rapport over 13 landen zegt de helft van de ondervraagde vrouwen sinds het begin van de coronapandemie te maken hebben gehad met een of andere vorm van geweld.

In Italië meldde de politie vorige maand ongeveer 90 gevallen van geweld tegen vrouwen per dag - 62% daarvan waren gevallen van huiselijk geweld.

In zijn toespraak tot Giovanna zei paus Franciscus dat het mogelijk is om nog hoop te hebben, zelfs tijdens de huidige pandemie.

"Jullie geven een voorbeeld van weerbaarheid, een les in weerbaarheid tegen calamiteiten," zei hij. "Jullie komen er sterker uit dan voorheen."