Riiber en Hansen blijven domineren op noordse combinatie

De World Cup in de noordse combinatie is deze week in het Oostenrijkse Ramsau, waar de vrouwen vrijdag in actie kwamen in een individuele wedstrijd. Die werkten de mannen zaterdag af, zondag volgt er nog een tweede.

Vrouwen
Gyda Westvold Hansen domineert het seizoen vooralsnog en de Noorse opende in Ramsau weer prima door het schansspringen te winnen. Ze zette de Sloveense Ema Volavsek op 29 seconden, Yuna Kasai uit Japan mocht het langlaufen nog twee tellen later aanvangen en Volavsek's landgenote Silva Verbic mocht 41 seconden na Hansen starten. Het gevaar kwam vooral van de Noorse Marte Leinan Lund, die na 1:02 minuten mocht vertrekken, vlak voor het Oostenrijkse duo Lisa Hirner en Eva Hubinger.

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Hansen de touwtjes keurig in handen, Volavsek en Kasai volgden op iets minder dan veertig seconden en Lund zat op een minuut en zes seconden, samen met Hirner. Hansen's overwinning kwam geen seconde in gevaar, ze ging met vijf uit vijf richting de feestdagen. Volavsek liet Kasai achter en pakte ruim de tweede plek, haar eerste World Cup-podium, terwijl Kasai de derde plek nog net vast wist te houden tegen de jagende Lund.

Mannen
Jarl Magnus Riiber is met afstand de beste van de wereld en bij het schansspringen in Ramsau gooide hij de wedstrijd al gelijk weer zo goed als op slot. De Duitser Julian Schmid en Simen Tiller uit Noorwegen moesten 48 seconden wachten alvorens het langlaufen te mogen beginnen, met een hele rits mannen vlak achter hen. Gevaarlijk waren onder meer de Duitser Terence Weber (+0:52), de Japanner Akito Watabe (+0:56) en Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen (+1:05). Wat verder weg lagen er nog medaillekansen voor onder meer de Oostenrijker Johannes Lamparter (+1:21), Ilkka Herola uit Finland (+1:29), Jørgen Gråbak uit Noorwegen (+1:41) en de Duitser Johannes Rydzek (+1:43).

Op de langlaufski's vertrok Riiber aan weer eens een eenzame tocht, terwijl zich een kleine minuut achter hem al snel een forse groep vormde. Met een kleine twee kilometer te gaan trok de Duitser Vinzenz Geiger ten strijde vanuit de om plek twee knokkende groep, waar landgenoten Schmid en Weber in de achtervolging konden. Riiber kwam uiteraard niet in de problemen en won weer, de zesde van de winter was alweer een feit. Geiger haalde de tweede plek binnen, in een fraaie sprint om plek drie was Herola nét te snel voor Lamparter.