Anti-5G hangers en 'negatief ionen' sieraden en slaapmasker radioactief bevonden

Uit onderzoek, dat de ANVS heeft laten uitvoeren door het RIVM, blijkt dat deze specifieke producten ioniserende straling uitzenden. Het gaat om 10 producten. De hoeveelheid gemeten straling hiervan is laag. Dit betekent dat de kans op schade aan de gezondheid klein is. Maar bij continu en langdurig dragen van deze producten is op lange termijn gezondheidsschade niet volledig uit te sluiten.

De bij de ANVS bekende verkopers in Nederland hebben te horen gekregen dat de verkoop verboden is en per direct stopgezet moet worden en dat zij hun klanten hierover moeten informeren.

Elk risico voorkomen
De 10 onderzochte consumentenproducten bevatten radioactieve stoffen. Ze zenden daardoor continu ioniserende straling uit. Hieraan wordt de drager blootgesteld, dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom zijn deze consumentenproducten met radioactieve stoffen wettelijk verboden.

Ioniserende straling kan weefsel en DNA beschadigen. De hoeveelheid straling die is gemeten aan de onderzochte producten is laag. Echter, in het geval van langdurig en continu dragen van deze onderzochte producten (een heel jaar 24 uur per dag) kan de in Nederland strenge limietwaarde voor blootstelling van de huid aan straling overschreden worden. De limietwaarde is ingesteld om het risico op elke vorm van gezondheidsschade te voorkomen. Bij deze consumentenproducten kan gezondheidsschade niet volledig uitgesloten worden, denk aan een rode huid. Gezien de lage straling is de kans hierop zeer klein. Om elk risico te voorkomen, roept de ANVS bezitters van deze producten op ze niet meer te dragen.

Producten
Er zijn bij de ANVS tien producten bekend waarvan is vastgesteld dat deze ioniserende straling uitzenden; zie hierboven de producten waar het om gaat. Het is overigens niet uit te sluiten dat er ook nog andere producten met ‘negatieve ionenwerking’ zoals sieraden op de markt zijn die mogelijk schadelijk zijn. Als er op een product staat met ‘negatieve ionen werking’, leg deze dan veilig weg en neem contact op met de ANVS. Het gaat niet om ionen luchtverfrissers, daarbij is geen sprake van radioactieve stoffen.

Het gaat om een aantal producten van de merken Magnetix en Energy Amor, het Quantum Pendant en de Basic Nero armband.

Veilig wegleggen
De ANVS adviseert de producten niet meer te dragen en veilig op te bergen. Het liefst in de verpakking of anders in een dichtgeknoopte of afgesloten tas in een dichte kast. Op die manier kan de lichte straling geen kwaad. We roepen ook op tot het informeren van huisgenoten, zoals kinderen of een partner. Zorg dat niemand de producten draagt. Gooi de producten niet in de prullenbak. Deze moeten naar de juiste (afval)verwerker, omdat dit radioactief materiaal (afval) betreft. Kopers van deze producten worden via de Nederlandse verkoper ook geïnformeerd over het retourneren van de producten. Als het duidelijk is hoe de producten ingenomen en afgevoerd worden, informeren wij ook hierover via onze website.

Verbod op deze producten
De Nederlandse wet verbiedt verkoop van deze producten. De ANVS heeft de verkopers daarom laten weten dat zij per direct de verkoop dienen stil te leggen. Verkoop van deze producten is namelijk een wettelijke overtreding. Hiervoor hebben zij een waarschuwing gekregen van de ANVS. Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de overtreding niet is beëindigd of wordt herhaald, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden. 

Quantum Pendant (RIVM)
Quantum Pendant (RIVM)

Basic Nero Armband (RIVM)
Basic Nero Armband (RIVM)

Energy Armor ketting ( RIVM)
Energy Armor ketting ( RIVM)

Magnetix Sportboost armband met negatieve ionen ( RIVM)
Magnetix Sportboost armband met negatieve ionen ( RIVM)