Negendarter beslist wedstrijd op WK, Wright simpel door

Het wereldkampioenschap darts heeft weer een avondsessie achter de rug en daarin viel wel het een en ander te noteren. Het begon allemaal bepaald niet geweldig, maar de kijker werd vervolgens getrakteerd op een prachtig stukje spektakel.

De openingspartij ging tussen de Engelsman Joe Murnan en de Singaporese veteraan Paul Lim. Beiden gooiden ze eigenlijk geen deuk in een pakje boter en tot overmaat van ramp voor de murw gebeukte kijker verdeelden ze ook nog eens de ene na de andere leg onderling, in tergend traag tempo.
Zo kabbelde de wedstrijd beetje bij beetje voort en terwijl de Kerstmaaltijden geserveerd werden en het vuurwerk afgestoken werd om 2022 in te luiden kwam er dan eindelijk een verlossing: Murnan maakte het in de beslissende set af en won met 3-2.

In de volgende wedstrijd stonden met de Schot William Borland en de Engelsman Bradley Brooks twee jongelingen tegenover elkaar en dat ging een stuk beter. Brooks begon fenomenaal goed, Borland schakelde vervolgens bij en zo ontstond een uiterst boeiende en spannende partij.

Vanaf de derde set ging het om het maximale aantal legs, de twee stonden elkaar geen duimbreed toe. In de beslissende set ging het naar een beslissende leg, waarin Brooks opende met 180. Borland was niet onder de indruk, want krap anderhalve minuut later had Big Willie 180, 177, twee keer triple-20 en dubbel-12 in het bord hangen: een negendarter om de wedstrijd te beslissen, toch wel ongekend.

Ross Smith raffelde vervolgens zijn partijtje tegen de uiterst matig gooiende Canadees Jeff Smith met 3-0 af, waarna Peter Wright het podium op kwam tegen de Engelsman Ryan Meikle. De Schotse oud-wereldkampioen wisselde in set één alweer van pijlen, maar daarna ging het beter en koerste hij voor inmiddels lege tribunes - de laatste metro naar het centrum was vertrokken - naar een 3-0 zege.