Gözübüyük promoveert naar elitelijst UEFA scheidsrechters

Met ingang van het nieuwe jaar behoort Serdar Gözübüyük tot de elitegroep van het Europese scheidsrechterskorps. De 36-jarige arbiter is gepromoveerd naar de UEFA Elite Category. Dit is de hoogste internationale groep voor scheidsrechters.

Gözübüyük voegt zich bij Danny Makkelie die sinds medio 2017 tot de elitegroep hoort. Tot afgelopen zomer behoorde ook Björn Kuipers tot de Elite Category, maar hij zette na de finale van EURO 2020 een punt achter zijn loopbaan.

Gözübüyük startte twintig jaar geleden zijn carrière als scheidsrechter in het amateurvoetbal. In 2008 floot hij voor het eerst in het betaald voetbal, waarna hij in 2012 zijn FIFA-badge verdiende. Sindsdien verdiende hij door goede optredens in Europa (76 internationale wedstrijden, waarvan 13 keer Champions League) een aantal opeenvolgende promoties. Hij zet nu de puntjes op de i door deze promotie naar het hoogste internationale niveau.

Voor Sander van der Eijk en Joey Kooij begint het internationale avontuur pas. Beiden worden per 1 januari 2022 aan de internationale lijst toegevoegd en beginnen in de Second Category. De Third Category is door UEFA opgeheven, waardoor Allard Lindhout en Jochem Kamphuis nu ook tot diezelfde Second Category behoren. Bas Nijhuis verdwijnt van de internationale lijst. Die geeft de voorkeur aan TV-optredens. 

Bij de vrouwen zijn er geen wijzigingen. Shona Shukrula (Category 1), Vivian Peeters, Lizzy van der Helm en Marisca Overtoom (Category 2) blijven op de internationale lijst staan. Ook hier is de Third Category geschrapt.