Amerikaanse regering publiceert archieven over de moordaanslag op Kennedy

De moordaanslag in 1963 op de toenmalige president John F. Kennedy verbijsterde de wereld en riep veel vragen op. Tot op de dag van vandaag zijn er meerdere complottheorieën rond de moord.

De Amerikaanse regering heeft nu veel documenten over de zaak vrijgegeven die tot nu toe achter slot en grendel werden gehouden. De bijna 1500 documenten van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA en de federale politie FBI zijn gepubliceerd op de website van het Amerikaanse Nationaal Archief. Zij tonen de omvang van de inspanningen van de Amerikaanse onderzoekers om mogelijke medeplichtigen of opdrachtgevers van de moordenaar Lee Harvey Oswald te vinden. Mogelijke banden met geheime diensten in de Sovjet-Unie, communistische groeperingen in Afrika en de Italiaanse maffia werden onderzocht.

Uit de documenten blijkt ook hoe de VS spioneerde bij de communistische regering van Fidel Castro in Cuba, waarmee Oswald in contact stond. Een van Kennedy's doelen was om Castro ten val te brengen.

Onder de aanwijzingen die in de archieven werden onthuld was een rapport dat Australië in 1962 een tip had ontvangen van een man die beweerde dat hij chauffeur was voor Sovjet diplomaten dat er een complot gaande was om Kennedy te vermoorden. Ambtenaren probeerden delen van het verhaal van de man te bevestigen en concludeerden dat de man niet goed bij zijn hoofd was. Uit de archieven blijkt dat de VS al tientallen jaren geleden informatie over deze tip wilden vrijgeven, maar dat de Australische regering had gevraagd dat niet te doen.

De Amerikaanse democraat Kennedy werd op 22 november 1963 in Dallas, Texas, doodgeschoten toen hij in een open auto werd rondgereden. Na de dood van Kennedy leidde een officieel onderzoek tot de conclusie dat hij was neergeschoten door Lee Harvey Oswald, die op zijn beurt twee dagen later werd gedood door de nachtclubeigenaar Jack Ruby.