Biatleet Kühn schiet winst weg, Zweedse vrouwen domineren

De World Cup biatlon is deze week in Hochfilzen en in de Oostenrijkse sneeuw was het zaterdag weer tijd voor twee mooie wedstrijden. De mannen werkten een achtervolging af, de vrouwen een estafette - zondag is het programma weer omgekeerd.

Achtervolging mannen
Na zijn winst in de sprint mocht Johannes Kühn als eerste vertrekken, de Duitser had veertien seconden voorsprong op de Zweed Martin Ponsiluoma, 21 seconden op Anton Smolski uit Wit-Rusland en 22 seconden op de Rus Alexander Loginov. Verder startten ook de Noor Tarjei Bø (+0:23) en de Fransen Emilien Jacquelin (+0:24) en Quentin Fillon Maillet (+0:25) nog binnen een halve minuut van Kühn.

Kühn kwam foutloos door de twee liggende schietbeurten en behield zo de leiding, Jacquelin, Bø, Loginov, Fillon Maillet - die één foutje goed moest maken - en de Zweed Sebastian Samuelsson vormden de achtervolgende groep. Ook in staande positie begon Kühn met vijf treffers, terwijl Fillon Maillet zich met vijf rake schoten los wist te werken van zijn groepsgenoten - landgenoot Simon Desthieux kwam vanaf plek 24 opzetten naar de derde plek.

Op weg naar de laatste schietbeurt sloot Fillon Maillet aan bij Kühn, die toch zijn bekende euvel boven liet komen: drie missers in de laatste schietbeurt. Fillon Maillet trof alles en kon op weg naar de winst, Jacquelin schoot ook sterk en werkte zich los van de rest op weg naar plek twee, voor de van plek 32 komende Oostenrijker Felix Leitner - goed voor twintig treffers - en onder meer Bø.

De overwinning van Fillon Maillet kwam uiteraard niet meer in gevaar, zijn eerste van de winter was een feit. Jacquelin kon overtuigend de tweede plek verzilveren, terwijl om plek drie gevochten werd. Een furieuze sprint met Bø en Samuelsson leek Desthieux naar een geheel Frans podium te helpen, maar Samuelsson bleek toch een millimeter eerder bij de finish te zijn en werd derde.

Estafette vrouwen
Linn Persson en Lisa Vittozzi werkten zich namens Zweden en Italië los van de rest, waarna ze de stokjes overgaven aan Anna Magnusson en Samuela Comola. Op zo'n vijftien seconden volgden Polen en Zwitserland, waar Monika Hojnisz-Starega en Irene Cadurisch teamgenotes Kamila Zuk en Lena Häcki op pad stuurden - een groep van zeven achtervolgende landen zat op veertig tellen.

Met sterk schieten en goed langlaufen hielp Anaïs Chevalier-Bouchet Frankrijk naar de leiding, waarna zus Chloe Chevalier op gang werd gestuurd. Magnusson hield Zweden keurig in de strijd en gaf het door aan Elvira Öberg, terwijl Oostenrijk dankzij Lisa Theresa Hauser ook in de strijd lag - Julia Schwaiger was daar de volgende. Het verrassende Estland lag op een strakke vierde plek na fraaie optredens van Regina Oja en Tuuli Tomingas, Zwitserland en Rusland volgden op veertig seconden.

Öberg zette een bijzonder indrukwekkend optreden neer en bracht Zweden soeverein naar de leiding, waardoor zus Hanna Öberg het af mocht maken. Schwaiger volgde voor Oostenrijk op maar liefst anderhalve minuut en gaf het over aan Christina Rieder, kort gevolgd door Rusland en Frankrijk, waar Uliana Nigmatullina en Chloe Chevalier respectievelijk Kristina Reztsova en Justine Braisaz-Bouchet op pad stuurden voor het slotstuk.

In de liggende schietbeurt was er voor Öberg niks aan de hand, maar voor Braisaz wel: ze had al haar extra patronen nodig en moest Reztsova laten gaan. Bij de laatste schietbeurt, met alle tijd van de wereld, slaagde Öberg er toch in een strafronde nodig te hebben, maar Reztsova moest nog schieten toen ze daar al uit kwam. De Russische had alsnog 36 seconden achterstand, Braisaz en de Duitse Franziska Preuss streden op een dikke minuut om de derde plek.

De Zweedse winst kwam uiteindelijk niet meer in gevaar, Öberg kon opgelucht ademhalen. Reztsova haalde de uiterst knappe tweede plek voor Rusland binnen, Braisaz was Preuss in de slotronde de baas en hielp Frankrijk zo toch nog het podium op.