Groenewegen vertrekt na zes jaar bij Jumbo-Visma en gaat verder bij BikeExchange

Dylan Groenewegen vertrekt na zes jaar bij Jumbo-Visma. De Nederlandse topsprinter vertrekt naar het Australische BikeExchange. Groenewegen had nog een contract tot en met 2023, maar laat zijn contract ontbinden bij Jumbo-Visma en tekent een contract tot 2024 bij BikeExchange.

"Team Jumbo-Visma is momenteel misschien wel de beste ploeg die er is", zegt Groenewegen op de website van Jumbo-Visma. "De enige reden dat ik wegga, is het sportieve perspectief. Ik zal de Nederlanders om me heen en de Nederlandse mentaliteit misschien wel gaan missen, maar deze kans was te mooi om te laten lopen."

Groenewegen kende in zijn eerste jaren mooie successen bij de Nederlandse ploeg. In 2017 sprintte de 28-jarige Amsterdammer naar winst op de Champs-Elysées. Daarna wist hij nog drie etappes te winnen in de Tour de France. In 2020 veroorzaakte Groenewegen een zware valpartij in de Ronde van Polen, waarbij hij Fabio Jakobsen zwaar ten val bracht, waardoor hij een schorsing van negen maanden kreeg.

De klassementsambities van de ploeg zorgden ervoor dat Groenewegen als sprinter minder kansen en mogelijkheden kreeg. Het leidt nu tot een breuk. "We willen de sportieve ontwikkeling van Dylan, die de ploeg mee op de kaart heeft gezet met onder meer zijn sprintzege op de Champs-Élysées, niet belemmeren", zegt teammanager Richard Plugge. "Zijn wens om de grootste koersen te rijden is heel begrijpelijk. We hebben altijd een supergoede relatie met elkaar gehad. Daarom besloten wij mee te werken aan zijn vertrekwens. Hoe jammer ik het ook vind, want Dylan is een geweldige renner en een fijne man. Ik hoop van harte dat hij weer succesvol wordt op het hoogste podium.”

Jumbo-Visma vangt het vertrek van Groenewegen intern op. De jonge sprinters Olav Kooij en David Dekker krijgen nu volgens sportief directeur Merijn Zeeman meer kansen.