Skeletonster Bos schrijft historie met eerste World Cup-zege

In het Duitse Winterberg is de eerste van twee World Cups skeleton aldaar afgewerkt. Vrijdag kwamen zowel de mannen als de vrouwen in actie, met voor Nederland historisch succes.

Mannen
In run één liet de Russische startraket Alexander Tretiakov weer zien nog volop in de top mee te kunnen: hij was de snelste, twaalf honderdsten voor Axel Jungk uit Duitsland. Die kwam ook als enige in de buurt, Tretiakov's landgenoot Nikita Tregubov volgde al op 0,30 seconden, voor Jung Seung-gi uit Zuid-Korea (+0,34), China's olympische hoop Geng Wenqiang (+0,37) en de Duitsers Christopher Grotheer (+0,39) en Alexander Gassner (+0,41). De Letse broers Martins (+0,42) en Tomass Dukurs (+0,50) moesten flink in de aanval, net als olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea (+0,55).

Tomass Dukurs bleef Yun een kleine tiende voor in run twee, Martins was nog eens 0,25 seconden sneller en ging Gassner twee honderdsten voorbij. Grotheer nam met zes honderdsten de leiding over, waarna Geng vier plekken verloor. Jung hield het ook niet vol en leverde zeven posities in, met drie man te gaan. Tregubov kwam 0,09 seconden achter Grotheer terecht, Jungk nam met drie volle tienden de leiding over en deed een aanval op Tretiakov. De Rus hield echter stand en pakte zelfs met een nieuw baanrecord de winst door Jungk's tijd met 0,29 seconden te verbeteren. Jungk en Grotheer completeerden het podium namens het thuisland.

Vrouwen
Oranje boven na de eerste run: Kimberley Bos noteerde met een nieuw baanrecord de snelste tijd van allemaal, vier honderdsten voor de Duitse Tina Hermann en een tiende voor Mimi Rahneva uit Canada. Op 0,12 seconden volgden de Oostenrijkse Janine Flock en de Amerikaanse veterane Katie Uhlaender, met Jane Channell uit Canada op 0,19 seconden. De rest van het veld werd op 0,27 seconden aangevoerd door het Duitse duo Hannah Neise en Jacqueline Lölling, een honderdste voor de Italiaanse Valentina Margaglio.

In run twee maakte de Russische Elena Nikitina vanaf plek veertien gehakt van Bos' nieuwe baanrecord, waarmee ze flink steeg: ook Margaglio kwam niet aan haar tijd, maar de 'traag' startende Lölling nam met 0,17 seconden de leiding over. Neise moest 0,32 seconden toegeven, Channell zakte zelfs zes plekken. Flock kwam 0,22 tekort en eindigde zo achter Nikitina, waarna óók Uhlaender niet aan Lölling's tijd kwam: 0,07 seconden. Rahneva duwde Lölling met drie honderdsten van de eerste plek af, Hermann ging nog eens vier honderdsten harder.

Alleen Bos stond nog boven met een kans op de eerste Nederlandse World Cup-zege ooit en ze hield haar hoofd volledig koel. Een prima start werd gevolgd door een strakke run en wéér een nieuw baanrecord, wat de eerste Nederlandse World Cup-zege ooit opleverde met maar liefst 0,25 seconden voorsprong op Hermann, voor wie Winterberg overigens niet de thuisbaan is. Rahneva werd op 0,29 seconden derde, Bos verstevigde haar leiding in de World Cup met haar zege behoorlijk.