Nederland start tweede ronde WK handbal met moeizame zege op Roemenië

De Nederlandse handbalsters zijn donderdag met een zwaarbevochten overwinning op Roemenië begonnen aan de tweede groepsronde van het wereldkampioenschap in Spanje. Oranje won in Castelló met 31-30.

Halverwege de wedstrijd stond Oranje met 17-14 voor en in de tweede helft liep de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman verder uit. Het verschil werd op een gegeven moment zes doelpuntne. Roemenië kwam sterk terug en vlak voor tijd was het 30-30. Dankzij een doelpunt van Angela Malestein won Nederland alsnog, waardoor de kwartfinales in zicht blijven.

Matchwinner Malestein speelde tegen Roemenië pas haar eerste wedstrijd van het WK. De ervaren speelster haakte in de voorbereiding af omdat ze positief testte op corona en dat kostte haar de eerste wedstrijden op het WK. Topscorer aan Nederlandse kant was Bo van Wetering met zes treffers. De andere doelpunten kwamen van Danique Snelder (4), Laura van der Heijden (4), Kelly Dulfer (4), Inger Smits (3), Lois Abbingh (3), Inger Smits (3), Malestein (2), Debbie Bont (1), Dione Housheer (1) en zelfs Wester scoorde.

Oranje heeft nu vijf punten uit drie wedstrijden, omdat het gelijkspel tegen Zweden en de winst op Puerto Rico uit de eerste ronde zijn meegenomen. Zaterdag wacht Nederland de volgende wedstrijd in de hoofdronde en dan is Kazachstan de tegenstander. In die wedstrijd moet aan het doelsaldo gewerkt worden. De laatste groepswedstrijd tegen Europees kampioen Noorwegen maandag zal vervolgens de beslissing brengen.