Bioscoopbranche pleit voor verruiming openingstijden

Sinds de 'avondlockdown' mogen niet-essentiële zaken niet na vijf uur geopend zijn. Een slag voor de horeca, die gasten nu voor het einde van de middag de deur moet wijzen, maar ook voor theaters en bioscopen, die hun bezoekersaantallen nu dramatisch zien dalen. In het licht van de voorzichtig dalende lijn die lijkt te zijn ingezet met de besmettingen maakt de bioscoopbranche daarom een pleidooi om weer wat meer toe te laten.

In een persbericht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, samen met Filmdistributeurs Nederland, wordt de ergernis uitgesproken over het feit dat bioscopen nu te maken hebben met drie maatregelen: er moet een QR-code worden gecontroleerd, de zaal moet worden ingedeeld op de anderhalve meter en na 5 uur moet iedereen weg zijn. Dat betekent sterk lagere bezoekersaantallen: de organisaties rekenen voor dat bioscopen nu op 1/6e van hun capaciteit draaien, mede omdat 75% van de bezoekers juist na 5 uur pas naar de film gaat.

In een verzoek aan het kabinet stelt de branche voor om vanaf 18 december de openingstijden weer te verruimen zodat bezoekers gespreid binnen kunnen komen. De andere twee maatregelen willen ze daarbij graag in stand houden. Naar eigen zeggen kan een bioscoopbezoek daarmee veilig plaatsvinden.

De decembermaand is traditioneel een interessante maand voor de bioscoopbranche; na de zomer is dit de periode waarin de meeste grote blockbusters worden uitgebracht en dus de meeste inkomsten worden binnengehaald. Deze maand staan onder andere de vierde Matrix, de remake van West Side Story en de nieuwe Spider-Man op de planning. Die laatste stond de afgelopen weken op losse schroeven; er was sprake van eventuele uitstel als de film niet in de avond bekeken kon worden. Vorig jaar was rond deze tijd de tweede Wonder Woman één van de grote titels. Door de lange winterlockdown heeft deze de bioscoop uiteindelijk compleet gemist.

Spider-Man in Iron Spider outfit
De Marvel-film Spider-Man: No Way Home moet de bioscopen weer wat ademruimte geven


Update: een eerdere versie van dit bericht meldde dat de release van Spider-Man: No Way Home mogelijk wordt uitgesteld. Inmiddels is bij Pathé, Kinepolis en Vue de kaartverkoop alsnog gestart.