Winst en wereldrecord schaatser Van der Poel op 5.000m

Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City een wereldrecord geschaatst op de 5.000 meter. De Zweed kwam in 6.01,56 over de streep. Patrick Roest lijkt weer terug te zijn na zijn teleurstellende optredens bij eerdere wereldbekerwedstrijden dit seizoen. Vandaag werd hij tweede in 6.04,41.

Met nog drie ritten te gaan had de Belg Bart Swings de snelste tijd met 6.08,76, een nieuw Belgisch record.

De zesde rit ging tussen de Nederlanders Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Roest, die in de afgelopen wereldbekerwedstrijden teleurstelde, nam aanvankelijk het initiatief. Bergsma begon daarentegen voorzichtig. Roest, die de afgelopen tijd veel trainde, kon lang de rondjes van in de 28 vasthouden en reed erg vlak. Bergsma reed ook vlak maar was met rondjes van rond de 29,4 een halve seconde per ronde langzamer. Met nog twee ronden te gaan wist Roest nog een paar tienden te versnellen. Uiteindelijk won hij de rit in 6.04,41, zijn tweede tijd ooit. Bergsma kwam in 6.09,49 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Nils van der Poel en Alexander Rumyantsev. Het was Rumyantsev die de leiding nam terwijl Van der Poel langzamer op stoom kwam. Met tussenrondes van 28,0 en 28,1 nam de Zweed de leiding over van de Rus die hem niet meer kon bijbenen. Met nog zeven ronden te gaan zat hij nog maar twee tienden boven het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen. In de rit erop was hij voor het eerst sneller dan die tijd maar echt groot was het verschil niet. Het leek voor Van der Poel vier ronden voor het einde wel wat zwaarder te worden. Het ging er om hangen of hij het wereldrecord zou verbeteren. Uiteindelijk kwam hij in 6.01,56 over de streep, een nieuw wereldrecord. Het oude record stond op 6.01,86.

In de laatste rit Davide Ghiotto tegen Ted-Jan Bloemen. Ghiotto nam de regie in handen terwijl de Nederlandse Canadees er net achter reed. Bloemen leek niet in grootste vorm te zijn en moest Ghiotto laten gaan. De rondetijden van de Italiaan waren echter langzamer dan die Van der Poel en ook Roest. Ghiotto kwam in 6.07,27 over de streep wat hem brons opleverde, Bloemen schaatste naar 6.14,47.