Winst en Nederlands record Schouten op 3.000m

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City heeft Irene Schouten een Nederlands record geschaatst op de 3.000 meter. Schouten won de afstand in 3.52,89 en zat daarmee acht tienden boven het wereldrecord. Antoinette de Jong werd tweede, de Noorse Ragne Wiklund derde.

Carlijn Achtereekte, de olympisch kampioene op de 3.000 meter, moest het in de derde rit opnemen tegen de Wit-Russin Marina Zueva. Het was de Nederlandse die het initiatief nam in de rit. Ze wist een gaatje te slaan met Zueva en reed geruime tijd rondjes in de 30 hoog. Met nog drie ronden te gaan was haar eerste 31e op het bord. Zueva wist tijd terug te pakken op de Nederlandse en ze won de rit uiteindelijk ook: 3.59,22. Achtereekte kwam niet verder dan 4.00,38.

Misaki Oshigiri en Natalia Voronina vormden de rit erna. Oshigiri wist een klein gaatje te slaan met de Russin mede dankzij een eerste volle ronde van in de 29. Voronina deed echter in de ronde erop wat terug met ook een 29er. De Russin nam vervolgens de regie in handen, Oshigiri leek zichzelf al te hebben opgeblazen. Voronina had het moeilijk in de laatste twee ronden en kwam uiteindelijk in 3.59,03 over de meet, de snelste tot dan. De Japanse klokte 4.00,94.

De vijfde rit was een Nederlands onderonsje tussen Antoinette de Jong en Joy Beune. Het initatief lag bij De Jong. Beide gingen niet snel van start, maar bouwden langzaam uit. Ze reden drie ronden voor het einde onder het Nederlands record. Een ronde voor de finish nam De Jong meer afstand van Beune en ze kwam uiteindelijk in 3.55,19 over de streep, een nieuw persoonlijk record. Dat gold ook voor Beune die 3.57,09 schaatste.

Martina Sáblíková, de houdster van het wereldrecord en inmiddels 34,moest het in de zesde rit opnemen tegen de 21-jarige Ragne Wiklund. Sáblíková nam de regie in handen tegen de jonge Noorse. Beiden schaatsten rondjes van 30 laag. Wiklund liet het verschil echter niet ver oplopen en pakte twee ronden voor de finish de leiding. Wiklund finishte in 3.55.52, Sáblíková in 3.57,09.

De eennalaatste rit ging tussen Irene Schouten en Ivanie Blondin. De Canadese nam het initatief terwijl Schouten daar vlak achter zat. Schouten leek echter niet te schrikken van de snelheid van Blondin en pakte elke ronde weer wat terug.Met nog twee ronden te gaan was Schouten Blondin voorbij en schaatste ze onder het Nederlands record. De voorsprong op Blondin wist ze vast te houden en uiteindelijk kwam Schouten in 3.52,89 over de meet, een nieuw Nederlands record en acht tienden boven het wereldrecord. Blondin schaatste naar 3.56,88.

De laatste rit ging tussen Francesca Lollobrigida en Isabelle Weidemann. De Italiaanse nam het intitatief tegen Weidemann die een slowstarter is. Beiden schaatsten wel boven de tijd van Schouten. Ondanks een prima eind van Weidemann kwam ze niet verder dan 3.55.91. Lollobrigida schaatste naar 3.57,35.