Vier winnaars na vier World Cup-wedstrijden schansspringen, Kobayashi test positief

Het tweede World Cup-weekeinde voor de heren schansspringers is afgewerkt in het Finse Ruka. Nadat weekeinde één al twee verschillende winnaars opleverde, was dat ook in Ruka het geval, met nu na vier wedstrijden al vier verschillende winnaars.

Zaterdag
Met Anze Lanisek stond er na één sprong een Sloveen aan de leiding, hoewel hij slechts een kleine voorsprong had op de Japanner Ryoyu Kobayashi en landgenoot Timi Zajc. De Noor Robert Johansson deed ook nog volop mee in de strijd om de podiumplekken, net als de Duitser Markus Eisenbichler, terwijl de Oostenrijkers Jan Hörl en Stefan Kraft de rest van het veld aanvoerden en ook zeker nog kansen hadden om stappen omhoog te maken.

Kraft behield zijn plek in de finaleronde, Hörl viel juist elf plekken terug. Eisenbichler nam ruimschoots de leiding in handen, Johansson kwam veel te vroeg neer en zakte weg, waarna ook Zajc het niet redde. Kobayashi sprong zeer overtuigend voorbij Eisenbichler, met Lanisek nog bovenaan de schans. De Sloveen kwam niet aan Kobayashi's score en greep zo dus niet zijn eerste World Cup-zege ooit, maar pakte wel een prima tweede plek, voor Eisenbichler.

Zondag
Kobayashi was er een dag na zijn zege niet bij: de onfortuinlijke Japanner testte positief op COVID-19. Lanisek stond na de eerste sprong weer bovenaan de ranglijst, met alleen Eisenbichler die echt in zijn buurt bleef. De rest van het veld werd aangevoerd door hun twee landgenoten Cene Prevc en Geiger, met daarachter de Oostenrijker Manuel Fettner en Cene's oudere broer Peter Prevc.

In de finalesprong nam Peter Prevc plaats achter de Noor Marius Lindvik, die na één sprong nog achter hem stond. Geiger sprong ruimschoots naar de leiding, Cene Prevc kwam achter de Duitser en broer Peter terecht. Eisenbichler klopte Geiger niet, maar met plek twee was het podium wel binnen.

Lanisek mocht proberen om het dit keer dan wél af te maken, hoewel hij vanwege de wind wel de nodige minuten moest wachten. Hij hield het hoofd echter koel - wellicht niet echt moeilijk bij bijna twintig graden onder nul - en sprong naar zijn allereerste World Cup-overwinning, voor Geiger en Eisenbichler.

Voor de Noor Halvor Egner Granerud, vorig jaar dominant en vorige week goed voor een eerste en derde plek, was het een rampweekeinde. Hij werd 53e en 58e in de twee kwalificatiewedstrijden en plaatste zich daarmee twee keer niet voor de wedstrijd.