Hockyers winnen onder leiding van Delmee ook tweede duel van BelgiŽ

Nederland kan opgetogen terugkijken op het Pro League-tweeluik met olympisch kampioen België. Zondag won Oranje in het Wagener Stadion het tweede onderonsje met de nummer één van de wereld met 2-1. Twee dagen eerder werden de Belgen na het nemen van het shoot-outs geklopt.

Het Nederlands elftal mocht zondag laten zien dat het goede optreden een paar dagen eerder geen incident was. Dat deed de ploeg van Delmée opnieuw met een aantal frisse gezichten. Imre Vos, Tjep Hoedemakers en Tim Swaen maakten in deze tweede clash met België hun opwachting. Zij deden afgelopen donderdag niet mee. Hierdoor hebben alle veldspelers van de trainingsgroep een kans gekregen om zich te laten zien. De enige uitzonderingen hierop zijn Derck de Vilder, die in aanloop naar de twee interlands een enkelblessure opliep, en Floris Wortelboer die twee weken geleden pas weer aansloot bij Oranje.

Ook onder de lat vandaag vers bloed bij Oranje. Rotterdam-goalie Derk Meijer, vrijdag de hele wedstrijd bankzitter, stond nu vanaf het beginsignaal tussen de lijnen. Maurits Visser hield de reservebank warm en Pirmin Blaak, nog altijd in quarantaine, keek vanuit huis toe. Zij zagen allemaal hoe Nederland als een raket uit de startblokken schoot. In de eerste ontmoeting was nog sprake van stroefheid, ontzag en onwennigheid, maar vandaag was daar absoluut geen sprake van.

Als de brandweer
Oranje ging als de brandweer en kwam al na tweeënhalve minuut op voorsprong. Een lange bal van Jorrit Croon belandde bij de volledig vrijstaande Thierry Brinkman – weer aanvoerder – die Dennis Warmerdam bediende. Zijn poging werd gekraakt door Loïc Van Doren, maar in de rebound was het via Thijs van Dam raak. Oranje rook bloed en drukte door. Debutant Tim Swaen denderde vlak na de openingstreffer de cirkel in en vond Warmerdam, die ditmaal wel profiteerde. Een ongekende voorsprong voor het compleet verbouwde Nederlands elftal tegen, we zeggen het nog maar eens, de olympisch en wereldkampioen.

België kwam beter in de wedstrijd, dat kon ook bijna niet anders na die teleurstellende start. Er kwamen kansen en corners. Alexander Hendrickx pushte de eerste korte hoekslag van de wedstrijd naast, Tom Boon dook vervaarlijk op in de cirkel, en Cédric Charlier probeerde het uit een bijna onmogelijke hoek. België had vandaag Florent Van Aubel, normaal aanvaller, achterin staan vanwege een zieke Loïck Luypaert en Arthur Van Doren die rust kreeg, nadat hij vrijdag een hoofdblessure opliep. Mede daardoor kon de ploeg van Michel van den Heuvel minder op z’n automatismen teren, normaliter een wapen van de Belgen.

Vos in de schijnwerpers
Vlak na een moment van fame van nieuwkomer Vos – die met succes een corner aanvocht – zette België toch de achtervolging in. Hendrickx pushte nu wel raak vanaf kopcirkel en zorgde daarmee voor de aansluitingstreffer. Nederland had op dat moment al op drie treffers kunnen staan, omdat Jelle Galema (tweemaal) en Brinkman hun schotkansen onbenut lieten. Met name de kans van Brinkman – een één-op-één met Loïc Van Doren – had meer moeten opleveren.

België ging gretig op zoek naar de gelijkmaker en drong Nederland terug op eigen helft. Maar om nou te zeggen dat het kansen regende, nou nee. Een schotje van Tom Boon, dat naast ging. En, dat was wel een moment van samengeknepen billen, een strafcorner van Hendrickx. Die werd prima gehouden door Meijer, die ook na rust onder de lat bleef staan. De sluitpost redde wat gelukkig op een inzet van de Belgische nieuwkomer William Ghislian. Voor Nederland was het op de tanden bijten en stevig verdedigen en laat dat laatste nou precies een aspect zijn, waar Delmée veel aandacht aan heeft besteed de laatste weken.

Nederland overleefde dus het ‘derdekwart-offensief’ van België en kreeg zelf nog een flinke kans via Van Dam, wiens schot gepakt werd door Van Doren. In de slotfase bleven de Belgen duwen op de Nederlandse 23. Maar veel verder dan een stel halve kansen, mislukte voorzetten en vrije ballen die niets opleverden, kwam de koploper van de Pro League niet. Nederland hield stand en het hoofd koel. Geen onbesuisde acties, paniekballen of domme kaarten. Clean strijdend naar de zege. De eerste echte in het tijdperk-Delmée.