Riiber sprint naar overtuigende World Cup-winst op noordse combinatie

Het eerste World Cup-weekeinde in de noordse combinatie is zondag afgesloten in het Finse Ruka. Dat werd gedaan bij heerlijk frisse temperaturen, het was een graadje of twintig onder nul.

Het schansspringen verliep redelijk voorspoedig, tot de wind met een kleine twintig man te gaan de kop op begon te steken. Het kon nog even, maar met zo'n tien springers te gaan was het niet meer mogelijk. De wedstrijd werd gestaakt en de zogenaamde Provisional Competition Round van vrijdag werd van start gehaald om de startlijst voor het langlaufen te bepalen, zoals het in een dergelijke situatie gebruikelijk is.

Die PCR werd gewonnen door de jonge Oostenrijker Johannes Lamparter, die zes seconden voor landgenoot Mario Seidl mocht vertrekken. De dominante Noor Jarl Magnus Riiber vertrok na veertien tellen en verder waren onder meer de Duitse Terence Weber (+0:46), winnaar van zaterdag, diens landgenoot Eric Frenzel (+1:10) en de Noren Jørgen Gråbak (+1:29) en Espen Andersen (+1:31) zeker nog gevaarlijke uitdagers op de lange latten.

De 'Oberstdorfer Zug' van Johannes Rydzek (+1:52), Vinzenz Geiger (+1:56) en Julian Schmid (+1:58) zou ook een poging gaan wagen, maar moest alles op alles zetten om in de buurt te komen. Halverwege de tien kilometer zaten Lamparter en Riiber bij elkaar, Seidl kwam er niet bij in de buurt en een door Weber aangevoerd groepje zat op veertig seconden van de koplopers - de rest zat er ruim meer dan een minuut achter en leek geen bedreiging.

Met het beslissende klimmetje in zicht slingerde Riiber de turbo aan en dat bleek inderdaad beslissend: Lamparter hield het niet bij en moest genoegen nemen met plek twee, op forse afstand uiteindelijk nog. Weber viel aan in de strijd om plek drie, maar het was net niet genoeg om de als vijfde gestartte Noor Jens Lurås Oftebro van het podium te houden.