Weber springt en langlauft naar eerste World Cup-zege in ijzige Finse kou

De World Cup op de noordse combinatie is bezig aan het openingsweekeinde in het Finse Ruka. In de noordelijke sneeuw en de Finse vrieskou - het was een graad of vijftien onder nul - werd zaterdag de tweede wedstrijd van het seizoen afgewerkt, met gewoon tien in plaats van vijf kilometer langlaufen.

De dominante man en winnaar van vrijdag, Jarl Magnus Riiber, werd wegens een onreglementair pak gediskwalificeerd voorafgaand aan het schansspringen. Dat werd bij zijn afwezigheid toch wel verrassend gewonnen door de Duitser Terence Weber, die de Oostenrijker Mario Seidl en de Est Kristjan Ilves op zes en acht seconden zette. Gevaarlijke mannen waren de Noor Espen Bjørnstad (+0:13) en de Duitsers Eric Frenzel (+0:15) en Vinzenz Geiger (+0:18), maar ook de jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter (+0:39) en de Noren Espen Andersen (+1:04) en Jørgen Gråbak (+1:06) waren nog niet kansloos met sterk langlaufen.

Frenzel, Geiger en Bjørnstad vormden op de langlaufski's een collectief om zich naar voren te werken, al vrij snel hadden ze Ilves, Seidl en Weber te pakken en kregen we een zeven man tellende groep aan de kop van de wedstrijd. De Oostenrijkers Lamparter en Lukas Greiderer sloten bij die groep aan, waar Frenzel het tempo aan gaf. Dat lag gevaarlijk lag, want met anderhalve kilometer te gaan begon een door Gråbak aangevoerde groep toch gevaarlijk dicht in de buurt te komen: het gat was nog maar een goede tien seconden, dus Frenzel en co moesten benen maken om vooruit te blijven.

Vooruit blijven lukte echter niet en met een kilometer te gaan sloten onder meer Gråbak en de Oostenrijkers Martin Fritz en Stefan Rettenegger aan. Verrassend genoeg was het Weber die op het laatste klimmetje ineens de aanval opende en op heel even Frenzel na kon niemand hem volgen: Weber pakte de winst, voor Frenzel en Geiger, een geheel Duits podium, met Ilves op een uitstekende vierde plek. Voor Weber was het in zijn 89e World Cup-start overigens eindelijk zijn eerste overwinning, hij stond überhaupt nooit eerder op het podium.