FOK! Wat een weer: typisch kwakkelen

herfstbanner

Dag allemaal!  

Dat was tamelijk verrassend wat er afgelopen nacht- en ochtend in den lande gebeurde. Met name in delen van Brabant en Gelderland viel er op veel plekken enige tijd intensieve sneeuw. Er waren zelfs een paar plaatsen die tot 4 cm kwamen. In de rest van het land ging het met name om natte sneeuw. Uiteraard bleef het langs de kust grotendeels bij regen. 

Regen is er inderdaad gevallen. Gisteren had ik het er al over en vandaag wisten de regendruppeltjes niet van ophouden. Uiteindelijk is er op sommige plaatsen rond de 45 mm gevallen. Alhier zelfs 47 mm en dat is een mooie score. In het zuidwesten heeft men gisteravond ook de donder horen rommelen. 

Vandaag bleef het grotendeels bewolkt. De neerslagactiviteiten namen in de loop van de middag wel wat af, zonder helemaal te verdwijnen. Op dit moment zien we een heuze buientrein op de Noordzee liggen, maar door de noordoostelijke stroming zal die daar ook nog wel even blijven liggen. Pas in de loop van de nacht zien we de stroming draaien en zullen de buien geleidelijk ook de kuststreek gaan binnentrekken. Tegelijkertijd zal het ook deels gaan opklaren en dat vergroot dan de kans op gladheid. 

Vannacht zien we dan minima van 3 graden aan zee tot -2 in het binnenland. De wegen kunnen dus plaatselijk glad worden door opvriezing. Een zeer lokale winterse bui sluit ik ook niet uit, dus daar moeten we ook even rekening mee houden.

Morgen trekken de eerder genoemde buien dan verder het land in. Deze bevatten naast regen ook hagel en natte sneeuw. Ook een onweersklap behoort tot de mogelijkheden. Dieper landinwaarts nemen de buien wel in activiteit af. De zon laat zich gelukkig ook af en toe zien. In de avond neemt de kans op sneeuwval in het binnenland toe. Langs de kust blijft het dan met name gaan om regen. Hier komen we morgen op terug.

Bij dit alles loopt het kwik op tot 3 graden in het zuiden, tot een zwoele 7 graden op de Wadden. De wind draait naar noordwest en is ongeveer kracht 3.

Ook de nieuwe week ziet er uiterst wisselvallig uit. Op maandag kan er nog sneeuw vallen, maar voor de rest van de dagen zullen het dan voornamelijk regenbuien zijn. Het kwik loopt dan op tot rond de 10 graden. Al lijkt er wel een meanderend patroon te gaan komen met een afwisseling van zachte en koelere dagen.

Fijn weekend!  


NIjmegen in de mist (Foto: Charged)
Een tijdje geleden moesten we Charged zoeken in de mist. Gelukkig vonden wij hem in Nijmegen en daar maakte hij deze mooie foto.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.