Riiber begint World Cup-seizoen noordse combinatie 'gewoon' met winst

In het hoge Finse noorden is ook de World Cup in de noordse combinatie van start gegaan, de combinatie van schansspringen en langlaufen. Dat gebeurde in Ruka, waar ook de langlaufers en schansspringers dit weekeinde zijn neergestreken.

Het was alsof er nooit tijd tussen de seizoenen had gezeten: Jarl Magnus Riiber sprong bij het schansspringen gewoon weer naar de leiding, hoewel de Oostenrijker Mario Seidl op slechts één seconde volgde, met Manuel Faisst uit Duitsland op tien tellen.

De jonge Oostenrijker Johannes Lamparter stond er op 32 tellen ook prima mee, net als de Noor Jørgen Gråbak op een minuut en twee seconden. Verder leek de Japanner Akito Watabe (+1:26) een topwedstrijd nodig te hebben op de langlaufski's, net als de Duitsers Vinzenz Geiger (+1:38) en Johannes Rydzek (+1:43).

Halverwege de vijf kilometer langlaufen had Riiber Seidl al achter zich gelaten, terwijl een door Lamparter aangevoerd groepje op gepaste afstand aansloot bij Faisst. Seidl werd snel opgeslokt door Lamparter, die samen optrok met de als zesde vertrokken Jens Lurås Oftebro.

Riiber's tigste overwinning kwam niet meer in gevaar, Lamparter opende de slotsprint om de tweede plek. Die aanval werd heel even gepareerd door Oftebro, maar die moest zich toch gewonnen geven: Lamparter werd tweede, voor Oftebro en Seidl.