Java: dierenactivisten redden 53 honden van de slacht

Tientallen honden zijn gered van de slacht nadat ze vastgekneveld achter in een vrachtwagen werden ontdekt - net toen ze aankwamen bij een Indonesisch slachthuis.

De schokkende video toont het moment waarop politie en dierenactivisten de vrachtwagen van de vleeshandelaar onderschepten in Sukoharjo, op het Indonesische eiland Java, en 53 honden aantroffen die jankten en beefden van angst.

De doodsbange honden, meestal gestolen huisdieren sommigen met hun halsband nog om, werden woensdagochtend in de vroege morgen gevonden door de politie, net op het moment dat de vrachtwagen waarin ze zaten aankwam bij een illegaal hondenvlees-slachthuis. Hier worden elke dag zo'n 30 honden doodgeknuppeld om daarna hun vlees te verkopen aan restaurants met hondenvlees op het menu. De chauffeur van de vrachtwagen werd gearresteerd op verdenking van het handelen in hondenvlees.

Helpers van dierenreddingsgroep 'Dog Meat Free Indonesia' hielpen de honden uit de vrachtwagen te halen en te bevrijden, terwijl experts een snelle gezondheidscontrole uitvoeren. Daarna zijn de dieren naar een asiel gebracht. 

Lola Webber campagnevoerder van de 'Dog Meat Free Indonesia' coalitie hoorde de honden in de vrachtwagen janken toen ze de vrachtwagen naderde. "Mijn hart bonsde in mijn borst toen we de vrachtwagen naderden, omdat ik het meelijwekkende gejammer van de honden kon horen en ze toen allemaal vastgebonden in zakken zag, hun zachte snuitjes dichtgebonden met touw." Eén hond had de erbarmelijke reis van 10 uur niet overleefd.

Ze voegde eraan toe: "We waren er net op het nippertje bij omdat het slachten van de honden meestal in de vroege uurtjes plaatsvinden. We zijn de autoriteiten enorm dankbaar voor het nemen van maatregelen."

Hoewel de regering heeft beloofd de handel aan te pakken, zijn het de regionale regeringen die tot nu toe actie hebben ondernomen.

Tarjono Sapto Nugroho, hoofd misdaadonderzoek van de politie van Sukoharjo, zei: "We ontvangen veel klachten over illegale handel in hondenvlees. Mensen willen deze handel of slachting niet in hun gemeenschappen. Honden zijn vrienden, geen voedsel, en de handel is al illegaal en strikt verboden door de islamitische wet. De consumptie van hondenvlees wordt door sommigen als cultuur beschouwd, maar culturen evolueren en dat moeten wij ook doen."