Hoe de namen Johannes en Maria langzaam uit het straatbeeld verdwijnen

Waar in de jaren ‘50 liefst één op de vijf Nederlandse jongens Johannes als voornaam kreeg en 13% van de meisjes Maria werd genoemd, was dat het afgelopen decennium nog minder dan 0,7%. De klassieke voornamen maken vooral plaats voor korte namen, zoals Emma, Lisa, Daan en Sem.

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl dat voornamentrends in Nederland van de afgelopen 70 jaar analyseerde.

Voornamen worden steeds korter
Vóór 1980 kreeg 70% van de pasgeborenen in Nederland een voornaam van 6 of meer letters. Tegenwoordig kiezen ouders juist steeds vaker voor kortere namen. Sinds 1990 is compact de norm: 80% van de babynamen bestaat uit 5 letters of minder.

Dit betekent overigens niet dat ‘ouderwetse’ namen helemaal verdwijnen. Vaak wordt door ouders gekozen voor kortere versies van langere namen, zoals Sam (Samuel), Daan (Daniël), Liv (Olivia) of Evi (Eveline).

Minder vaak dezelfde naam
Er komt steeds meer variatie in de voornamen van pasgeborenen. In de jaren ‘50 en ‘60 kreeg 38% van de jongens en 43% van de meisjes een voornaam die in de top 10 populairste namen stond. Sinds de eeuwwisseling is dit gedaald naar 2% bij de jongens en de meisjes. Voor een dochter zoeken ouders dus vaker naar een originele naam.

De drang naar het kiezen van een onderscheidende naam verschilt overigens per regio. In de provincie Zeeland zijn inwoners het origineelst met voornamen, en ook Drentse en Limburgse ouders kiezen vaak voor een unieke naam. Inwoners uit de provincie Flevoland zijn het minst origineel als het gaat om voornamen.

Betekenissen en oorsprong
Het grootste deel (19%) van de voornamen in Nederland heeft betrekking op persoonlijkheidskenmerken, zoals Dries (dapper), Anita (genadig) en Mariëlle (opstandig). Ook de natuur en dieren zijn met 17% een grote inspiratiebron, en leidden bijvoorbeeld tot Olivier of Olivia (olijfboom), Arie (leeuw) en Arthur (beer).

Het grootste deel van de populaire voornamen komt uit het Latijn (10,4%), gevolgd door het Angelsaksisch (9,6%). Oer-Hollandse namen, zoals Cornelis, Willem en Pieter, zijn met 8,7% in de minderheid.

Ooievaar brengt een verassing (Foto-Pixabay)
Ooievaar brengt een verrassing (Foto-Pixabay)