Ridouan Taghi veel strenger bewaakt in EBI door anonieme cipiers

Tegen Ridouan Taghi zijn in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ongekend strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De drugsbaron wordt nu bewaakt door een speciaal team van onherkenbare bewaarders met bivakmutsen op. 'Een hele unieke situatie.' Meer hierover bij EenVandaag.

Het is in Nederland nog niet eerder gebeurd dat een gedetineerde werd bewaakt door anonieme bewaarders, vertelt Sonja Meijer, bijzonder hoogleraar Penitentiair Recht: "Bij mijn weten hebben we dit niet eerder meegemaakt. Dit is echt wel een hele unieke situatie." Het kan niet anders dat deze uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen tegen Taghi zijn genomen naar aanleiding van de zeer ernstige verdenkingen in het politieonderzoek '26Mandel' naar zijn neef en advocaat Youssef Taghi.

De omstandigheden waaronder Taghi in de EBI in Vught verblijft, zijn volgens zijn advocaat "zeer zorgelijk en in strijd met nationale en internationale wet- en regelgeving". Maar zolang hij een 'extreem vluchtrisico' vormt, verandert zijn situatie niet. "Hij moet haast voor elke scheet procederen bij de beklagrechter", volgens Taghi's detentie-advocaat Thomas van der Horst.