Supersnelrecht: eerste relschoppers veroordeeld tot 5 maanden cel en gebiedsverbod

Voor het plegen van geweld bij de rellen van afgelopen weekend in Rotterdam is de 26-jarige Sharon M. uit Spijkenisse veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ze werd beschuldigd van het gooien van stenen en stoeptegels naar ME-busjes en politieauto's waar agenten in zaten. Achteraf heeft ze spijt. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Ze bekende twee stenen te hebben gegooid. Volgens het OM heeft ze ook een fiets gegooid. "Door alle spanning kan ik me heel weinig meer herinneren van de avond."

Update 17.30 uur:

Van Rechtspraak:

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 26-jarige vrouw veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de rellen in Rotterdam op 19 november. De vrouw gooide met stenen naar een politiebusje waar agenten in zaten.

De vrouw was de eerste verdachte die vandaag bij een speciale supersnelrechtzitting terechtstond. Naast de gevangenisstraf mag de vrouw ook een jaar niet in het centrum van Rotterdam komen, met een straal van vijf kilometer. Voor de schade die is ontstaan aan het politiebusje moet zij een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Ook een 29-jarige man is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de rellen. De man gooide met stenen busje naar een politiebusje en ME-busje waar agenten in zaten. Hij krijgt voor dit vergrijp dezelfde straf als de vrouw eerder op de dag: een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook krijgt de man een gebiedsverbod voor het centrum van Rotterdam.

Signaal naar samenleving
De rechtbank neemt het de daders kwalijk dat zij stenen naar busjes met agenten hebben gegooid in een situatie waarin er al veel geweld tegen de agenten werd gepleegd en verdere escalatie op de loer lag. Agenten die doodsangsten hebben uitgestaan en gewond hadden kunnen raken. Een taakstraf zou een belediging zijn voor de mensen die hulp wilden verlenen. De onvoorwaardelijke gevangenisstraf is een signaal voor de samenleving dat dit niet getolereerd kan worden.