Lekker breien om te ontspannen in de coronastress

Als 2020 het jaar was van het bakken van bananenbrood en zuurdesem, is 2021 voor velen het jaar van breien en knutselen.

Nu een groot deel van de wereld te maken heeft met lockdowns en uitgekeken zijn op Netflix, wendden velen zich tot hobby's als een manier om afleiding en ontspanning te zoeken.

"Ik was met zwangerschapsverlof en zat vast in lockdown, dus voor mij was het echt een manier om mijn stress te verlichten, bezig te blijven en een gevoel iets nuttigs te doen", zegt Alice Smith, 34, die bijna vier maanden in lockdown zat in Sydney, Australië. Mevrouw Smith legt uit hoe haar nieuw gevonden enthousiasme voor averecht breien haar gedachten afleidt van piekeren of multitasken. "Je gebruikt ook je handen, dus je kunt niet naar je telefoon kijken."

De Britse detailhandelaar John Lewis meldde dat de vraag naar naalden en wol in augustus met bijna 90% is gestegen - geholpen door foto's van de Britse duiker Tom Daley die vrolijk aan het breien was aan het zwembad tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Een ambacht waarvan velen dachten dat het in het midden van de 20e eeuw zijn hoogtepunt had bereikt, is booming - er is hoop dat het zelfs de lage wolprijs een boost kan geven. 

LoveCrafts, een Brits bedrijf met kantoren in Duitsland, de Oekraïne en de VS, meldt een stijging van 166% in bestellingen op jaarbasis, omdat mensen tijdens de herhaalde lockdowns gingen naaien en breien.

John Lewis zag ook winst in de verkoop van zijn ambachtelijke afdeling: de verkoop van haaknaalden steeg in augustus met 36% - traditioneel geen populaire maand voor wolproducten in het VK - terwijl de verkoop van garen met 14% steeg.

Ondertussen blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau Mintel dat crafting ook in de VS een toename van betrokkenheid heeft laten zien. Volgens het meest recente Arts and Crafts Consumer Market Report zijn jongere consumenten momenteel de oorzaak van de toegenomen verkoop van breigaren.

"De belangstelling is zeker toegenomen", zegt Elsie Lin van Elsie Departmental Store in Singapore. Ze legt uit dat de jaren tachtig de hoogtijdagen van het breien waren, maar dat het nu zeker een comeback maakt. "Op dit moment is iedereen zo enthousiast om het te doen omdat ze dan iets om handen hebben. En veel ouders moedigen handarbeid aan."

De verkoop van mevrouw Lin is met 30% gestegen sinds het begin van de pandemie. Haar brei- en haaklessen, die werken op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, zijn overvol.

"Haken en breien zijn voor veel mensen een heel mooie ervaring en ambacht geweest. Het helpt hen te ontstressen", zegt ze. "Artsen zouden het meer moeten aanbevelen - dan zullen meer mensen erin geïnteresseerd zijn."

Een arts die het zou aanbevelen, is Meaghan Miller-McConochie, die het breien tijdens de pandemie in het medische systeem in Nieuw-Zeeland gebruikte om met burn-out om te gaan.

"Dit heeft me geholpen om te vertragen, een gevoel van kalmte te ontwikkelen, mijn concentratie te verbeteren, me een gevoel van vervulling en plezier te geven en in het algemeen heeft het me alleen maar geholpen om mijn welzijn te verbeteren."

Alice Smith is het daarmee eens en zegt dat het een vaardigheid is waar ze haar hele leven naar terug zal keren:

"Ik denk dat het breien iets is dat ik af en toe oppik als ik door een lastige periode ga en ik even weer tot rust wil komen."

Ook op FOK! kun je terecht voor tips over breien of om gewoon je breiwerk even te showen.