Duitse rodelaars vergooien World Cup-winst, olympische baan grondig getest

De World Cup rodelen is in het weekeinde ook van start gegaan en men streek gelijk neer in Yanqing in China, waar over minder dan drie maanden gestreden wordt om olympisch eremetaal. Het waren de eerste grote internationale wedstrijden op de nieuwe baan, waar al enige tijd testwedstrijdjes gehouden worden.

Mannendubbels
De Duitsers waren niet dominant in run één, maar met Toni Eggert en Sascha Benecken stond er wel een Duitse slee bovenaan. Ze werden op 0,086 seconden gevolgd door de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller, met de Letse broers Andris en Juris Sics op 0,198 seconden ook nog in de buurt.

Yannick Müller/Armin Frauscher uit Oostenrijk (+0,317) en Martins Bots/Roberts Plume uit Letland (+0,485) kregen het al moeilijk, de Duitse duo's Robin Geueke/David Gamm (+0,502) en zelfs Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,544) vielen flink tegen.

Wendl en Arlt vielen in run twee nog eens twee plekken terug, Geueke en Gamm namen met 0,152 seconden de leiding over. Bots en Plume waren nog eens 0,248 seconden sneller, waarna Müller en Frauscher er met 0,165 seconden onderdoor doken.

De Sics-broers pakten met 0,274 seconden de leiding en daarmee een zekere podiumplaats, maar Steu en Koller waren met 0,220 seconden wel een klap sneller. Alleen Eggert en Benecken stonden nog boven en de Duitsers deden wat er van ze verwacht werd: ze wonnen met 0,209 seconden voorsprong op Steu/Koller, met Sics/Sics op plek drie.

Mannen
Na één run was het een Duits-Oostenrijks onderonsje, hoewel de Duitser Johannes Ludwig met kop en schouders boven de rest uit stak. Hij pakte maar liefst 0,280 seconden op de Oostenrijker David Gleirscher, met achter hen de Duitser Max Langenhan (+0,435) en de Oostenrijker Reinhard Egger (+0,494).

De van een blessure teruggekeerde Let Kristers Aparjods liet ook zien weer in orde te zijn door met 0,525 seconden de vijfde tijd te noteren, voor de Duitse grootheid Felix Loch (+0,570).

Loch nam in run twee overtuigend de leiding in handen, waarna Aparjods één bocht voor het einde van een indrukwekkende afdaling van zijn slee stuiterde. Egger gaf 0,216 seconden toe op Loch, Langenhan kwam vier duizendsten tekort om zijn landgenoot voor te blijven.

Olympisch kampioen Gleirscher was na een foutje in het onderste deel 0,051 seconden langzamer dan Loch, met alleen Ludwig te gaan. Op de 35-jarige veteraan stond geen maat, hij vergrootte zijn voorsprong op Loch zelfs naar een bizarre 0,854 seconden, ongekend in de rodelsport.

Vrouwen
Het was razendspannend na één run, waar de Oostenrijkse Madeleine Egle de snelste tijd noteerde en Julia Taubitz uit Duitsland slechts zeven duizendsten van een seconde langzamer was. Het gat naar plek drie was groot, maar de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,403) had op haar beurt maar één duizendste voorsprong op de Duitse Anna Berreiter (+0,404).

Eliza Tiruma uit Letland (+0,474) streed ook nog mee om de prijzen, net als de Russische Tatyana Ivanova (+0,515) en de derde Duitse, Dajana Eitberger (+0,575) - de Duitse grand dame van het rodelen, Natalie Geisenberger, crashte in haar run.

Eitberger verdedigde haar positie in run twee, ging met 0,057 seconden voorbij Ivanova en zag Tiruma 0,079 seconden toegeven. Berreiter knalde met 0,186 onder de tijd van Eitberger door, Schulte was echter maar liefst 0,244 seconden sneller en verzekerde zich van haar eerste World Cup-podium ooit.

Taubitz was ruim sneller, ging flink in de fout, maar hield alsnog 0,422 seconden over, waarmee de weg wel vrij was voor Egle. De Oostenrijkse gaf haar voorsprong aanvankelijk weg, maar maakte onderin níet de fout die Taubitz maakte en won met 0,106 seconden voorsprong op de Duitse.

Estafette
Duitsland kwam als laatste naar beneden en na Taubitz en Ludwig had de ploeg een seconde voorsprong. Geen probleem voor Eggert en Benecken...tot het wel een probleem bleek: het topduo crashte een bocht voor het einde en Duitsland werd slechts zevende.

De tijd van Egle, Gleirscher en Steu/Koller bleek zo toch goed voor de winst, het Amerikaanse team van Ashley Farquharson, Tucker West en Jayson Terdiman/Chris Mazdzer (+0,375) werd tweede - Mazdzer deed dat met een nog niet geheelde breuk in zijn been. Verena Hofer, Dominik Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner hielpen Italië op drie duizendsten van de VS naar plek drie.