Razgatlioglu wereldkampioen Superbikes, Rea na zes jaar onttroond

Op het gloednieuwe Mandalika Street Circuit in Indonesië is zondag het wereldkampioenschap Superbikes beslist. Zaterdag zou de eerste race verreden worden, maar die werd door hevige regenval uitgesteld naar de zondagochtend. De superpolerace kwam daardoor te vallen, waardoor er op zondag twee reguliere races verreden werden, met WK-leider Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea als titelkandidaten.

Race één
De race werd weer uitgesteld wegens regenval, hoewel het dit keer niet al te hevig was. Uiteindelijk kom men van start met Razgatlioglu op poleposition, Rea op plek twee en Scott Redding op de derde plek - een Yamaha, Kawasaki en Ducati voorop. Razgatlioglu zou overigens zeker zijn van de titel bij een eerste of tweede plek, verder was het afhankelijk van Rea's positie of de beslissing wel of niet in de laatste race zou moeten vallen.

Rea kende een ijzersterke start en ook Redding reed even langs Razgatlioglu, hoewel de Turk hem snel terug kon pakken. De chaos werd gelijk opgevoerd, want na een paar bochten begon er weer regen te vallen, niet voor het eerst op Lombok. Een goede ronde later ging Razgatlioglu voorbij Rea, terwijl Redding Axel Bassani achter zich aan kreeg. Bassani nam Redding te grazen, maar ging vervolgens ook voorbij aan Rea, waarna hij de aanval op Razgatlioglu opende - de BMW's van Tom Sykes en Michael van der Mark sloten ondertussen ook aan.

Bassani zette zijn Ducati snel langs Razgatlioglu en nam de leiding over, waarna Rea ook langs de Yamaha reed én Bassani inhaalde. Razgatlioglu pakte de leiding richting de helft weer terug en Bassani zakte weg naar plek vier. De volgende wisseling duurde weer niet lang: Razgatlioglu maakte een foutje en Redding kwam langszij naar de leiding, met Rea in zijn kielzog. Voor de Turk was dat overigens nog altijd genoeg: als hij als derde zou eindigen, moest Rea de race winnen om de titelstrijd in leven te houden.

Vijf ronden voor het einde drukte Rea zijn Kawasaki binnendoor bij Redding, die bíjna onderuit ging bij een tegenaanval. Razgatlioglu kwam weer terug bij de Brit en passeerde Redding, waardoor de titel virtueel weer binnen was. Rea hield stand en pakte de racewinst, maar Razgatlioglu hield Redding achter zich en kroonde zich als eerste Turk ooit tot wereldkampioen Superbikes. Andrea Locatelli werd vierde, voor Bassani en Van der Mark.

Race twee
De titel was inmiddels beslist en dus was het gewoon een strijd om de racewinst, klip en klaar. De weergoden hadden er wel wat minder zin in en zorgden weer eens voor een flink pak uitstel, maar uiteindelijk kon men toch nog één keer van start in 2021, wel voor een ingekorte race van twaalf ronden. Kersvers wereldkampioen Razgatlioglu had de beste start, maar Rea sloot de openingsronde als eerste af, voor Razgatlioglu, Redding, Bassani en Van der Mark.

Na een paar ronden was Van der Mark aangesloten bij de kopgroep, waar het net even fout ging: de Nederlander raakte in duel met Bassani en die ging daarbij onderuit. De Nederlander zette zijn BMW naast wereldkampioen Razgatlioglu en nam de Turk te grazen. Voorin nam Redding de leiding over van Rea, terwijl Razgatlioglu de aanval weer opende op Van der Mark in de strijd om plek drie.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Redding de leiding, maar Rea zat er nog bovenop, terwijl Van der Mark en Razgatlioglu nog altijd knokten om plek drie. Rea verschalkte Redding toch nog en de onttroonde kampioen sloot het seizoen af met een dubbele zege, voor Redding en Van der Mark, die Razgatlioglu van zich af wist te schudden en zijn seizoen afsloot met een uitstekende zesde plek in het wereldkampioenschap.