Skiester Vlhova slalomt naar twee nieuwe rendieren in World Cup boven poolcirkel

De World Cup alpineskiën streek dit weekeinde neer in het Finse Levi, waar gestreden werd om de winst van de wedstrijd én de rendieren als prijzen - die blijven overigens wel gewoon in Lapland. De mannen kwamen niet in actie, de vrouwen werkten twee keer een slalom af.

Zaterdag
In run één was het inmiddels bekende tweetal Petra Vlhova/Mikaela Shiffrin te sterk voor de rest: de Slowaakse noteerde de snelste tijd, haar Amerikaanse concurrente gaf 0,11 seconden toe.

De verrassende Andreja Slokar uit Slovenië bleef met 0,48 seconden prima in de buurt, voor Anna Swenn Larsson uit Zweden (+0,55), de Zwitserse Michelle Gisin (+0,70) en de beiden op 0,72 seconden staande Katharina Liensberger uit Oostenrijk en Lena Dürr uit Duitsland - verder bleef alleen de Zwitserse Wendy Holdener binnen een seconde van Vlhova (+0,93).

Met Sara Hector aan de leiding opende Holdener de top-8 in run twee, waarin ze haar plek behield. Dürr knalde er 0,66 seconden onderdoor, waarop Liensberger 0,44 toe moest geven. Gisin zakte een paar posities terug en Swenn Larsson gaf 0,29 seconden toe op Dürr. Slokar was één honderdste sneller dan de Zweedse en kwam dus achter Dürr terecht, die daarmee zeker was van haar eerste World Cup-podium ooit - de eerste Duitse op een slalompodium sinds Maria Höfl-Riesch in 2013.

Zo stonden alleen Shiffrin en Vlhova nog bovenaan de piste en de Amerikaanse was met 0,53 seconden gelijk een klap sneller dan Dürr. Vlhova was echter nog eens sneller en pakte met 0,31 seconden voorsprong de winst én het rendier dat bij een overwinning in het boven de poolcirkel gelegen Levi hoort - haar vierde rendier alweer, net zoveel als Shiffrin er al heeft.

Zondag
Weer ging het tussen Vlhova en Shiffrin en ook dit keer was de Slowaakse in run één de snelste, nu 0,18 seconden voor Shiffrin. Gisin volgde op 0,36 seconden, Swenn Larsson stond daar één honderdste achter en op plek vijf stond de verrassende Noorse Maria Therese Tviberg (+0,52).

Dürr stond nu op 0,66 seconden, de Tsjechische Martina Dubovska op 0,73 tellen en ook de Oostenrijkse Katharina Huber (+0,81), Holdener (+0,84) en Liensberger (+0,94) bleven nog binnen ene seconde, Hector stond op plek elf exact op één seconde van Vlhova.

Hector leverde in run twee wat posities in en ook Liensberger kwam niet aan de tijd van leidster Ana Bucik uit Slovenië. Holdener pakte met 0,49 seconden de leiding over, waar Huber lang niet aan kwam. Dubovska gaf 0,43 seconden toe op Holdener, die Dürr 0,19 seconden onder haar tijd door zag duiken en zag hoe Tviberg stevig onderuit ging.

Swenn Larsson ging flink in de fout en was kansloos, Gisin kwam 0,46 achter Dürr terecht. Ook Shiffrin maakte een foutje, maar was toch 0,31 seconden sneller, waarna Vlhova het weer af mocht maken. De Slowaakse deed het weer keurig en won met 0,47 seconden voorsprong op Shiffrin, met Dürr weer op plek drie.