Bobsleester Sleper vrijwel zeker van Spelen, Friedrich oppermachtig

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is na het World Cup-seizoen van de skeletonners op vrijdag ook dat van de bobsleeërs geopend. Op zaterdag kwamen de eerste mannen en vrouwen in actie, zondag is het de beurt aan de mannen in de viermansbobs en de vrouwen in de tweemansbobs.

Monobob vrouwen
Officieel geen World Cup-wedstrijd, dat is er in de nu al olympische monobob nog altijd niet, maar een wedstrijd in de Monobob World Series. Het was wel bijzonder spannend: de Duitse Laura Nolte noteerde in run één de snelste tijd, samen met de Amerikaanse Elana Meyers Taylor.

Diens landgenote Kaillie Humphries was twee honderdsten van een seconde langzamer en ook het Canadese duo Cynthia Appiah (+0,07) en Christine de Bruin (+0,11) zat er dicht bij, net als de Australische Breeana Walker (+0,13) en de derde Canadese, Melissa Lotholz (+0,15). De Nederlandse Karlien Sleper opende met een keurige dertiende tijd op 0,49 seconden.

Sleper ging in run twee voorbij aan het Duitse toptalent Kim Kalicki en verzekerde zich daarmee van een plek in de top-12, wat in principe goed genoeg is voor deelname aan de Olympische Spelen in Beijing. Lotholz behield haar positie, ging Walker met één honderdste voorbij en zag ook De Bruin achter haar eindigen.

Appiah pakte met één honderdste de leiding, maar Humphries was één tiende sneller. Meyers Taylor was geweldig en pakte met 0,13 seconden de leiding, met alleen Nolte nog bovenaan. De Duitse gaf echter 0,14 seconden toe en werd derde, achter winnares Meyers Taylor en ook achter Humphries - Slepers finishte uiteindelijk keurig als tiende.

Tweemansbob mannen
Run één was alsof het vorige seizoen nooit geëindigd was: Francesco Friedrich en Alexander Schüller waren in hun Duitse slee met afstand de besten. De Amerikaan Cody Bascue wist met remmer Carlo Valdes te verrassen met plek twee na één run (+0,34), terwijl verder alleen de Britten Brad Hall/Greg Cackett (+0,42), de Duitsers Johannes Lochner/Florian Bauer (+0,42) en Justin Kripps/Cam Stones uit Canada (+0,43) binnen een halve seconde van het oppermachtige duo bleven.

Kripps en Stones openden de top-5 in de tweede run door in elk geval hun positie te behouden, waarna Lochner en Bauer 0,17 seconden sneller naar beneden kwamen. Hall en Cacket gaven één plek weg en bleven één honderdste voor de Canadese slee, Bascue en Valdes leverden na een matige run drie plekken in. Op de dominante Friedrich en Schüller stond geen maat, ze wonnen met 0,47 seconden - een enorm verschil, zeker op de kortste baan van het World Cup-circus.