Baasje van bijtende hond krijgt taakstraf en voorwaardelijke celstraf

In december vorig jaar werd een 18-jarige vrouw uit Den Haag in haar gezicht gebeten door een agressieve vechthond. Een hond die nooit zonder muilkorf op straat had mogen zijn. Tegen de eigenaresse, die met de hond aan het lopen was, eiste het Openbaar Ministerie dinsdag een taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf.

De 35-jarige Zoetermeerse liep op vrijdag 11 december laat in de avond met haar twee honden, Stafford pitbulls, op de Nunspeetlaan in Den Haag. Een van de honden greep toen een kleinere hond van een voorbijganger. De 18-jarige vrouw zag dat, wilde helpen en werd toen zelf door een van de honden in haar gezicht gebeten.

"Algemeen is bekend dat als een Stafford bijt, hij goed bijt," zei de officier van justitie op zitting. "Door de bouw van zijn kaken gaan deze op slot en is het moeilijk om iemand nog uit de greep te bevrijden." Uiteindelijk lukte dat toch, nadat de hond zich langere tijd het gezicht van het slachtoffer had vastgebeten. Het slachtoffer is na de aanval naar het ziekenhuis gebracht. Ze is geopereerd en heeft meerdere grote littekens in haar gezicht.

Geen controle
Het baasje is na de bijtincidenten verdwenen met haar honden. Na anderhalve dag wist de politie te achterhalen wie zij was en werd ze aangehouden. De honden zouden in beslag worden genomen, maar de betreffende Stafford was zo agressief dat agenten geen andere uitweg zagen dan het dier dood te schieten. De hondengeleiders van de politie vertelden later dat ze nog nooit zo'n agressieve hond hadden gezien.

Uit buurtonderzoek bleek dat de vrouw haar dieren niet in bedwang had. "Als ze de honden uitliet, zag het er eerder uit alsof ze door twee vrachtwagens werd voortgetrokken," vertelde iemand. Ook vertelden omwonenden dat de dieren werden mishandeld.

Geen muilkorf
De officier van justitie neemt het de vrouw zeer kwalijk dat ze de straat op is gegaan met twee honden die ze niet onder controle had en die geen muilkorf droegen, terwijl dat wel verplicht was. Ze verklaarde dat haar hond de muilkorf kapot had gebeten en dat ze geen geld had voor een nieuwe. "Het feit dat de hond een muilkorf kapot bijt, moet voldoende zijn om alle alarmbellen te laten afgaan. Ze wist dat haar hond iemand zou kunnen verwonden en heeft dat risico bewust genomen."

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vrouw een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, met als voorwaarde het verbod om honden te houden. De politierechter deed meteen uitspraak en besloot tot het opleggen van een taakstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met als voorwaarde het verbod om honden te houden.