MotoGP-seizoen afgesloten, Rossi sluit magnifieke carrière na 25 jaar af

Het seizoen in de MotoGP zit er ook op. In Valencia werd de laatste race verreden van een seizoen waarin de wereldtitel al vergeven was, met daarbij het afscheid van een absolute legende in de motorsport.

Met de Ducati's van Jorge Martin, Francesco Bagnaia en Jack Miller op front row sprongen de startlichten uit, waarna Miller en Bagnaia van positie wisselden en Joan Mir zich tussen de twee vestigde. Na de schermutselingen in de eerste ronde had Martin de leiding, voor Miller, Mir, Bagnaia, Alex Rins, Fabio Quartararo, Aleix Espargaro, Brad Binder en de zowaar sterk rijdende Valentino Rossi, bezig aan zijn laatste race.

Miller had het lastig en werd gepasseerd door de Suzuki's van Rins en Miller, waarna ook Quartararo hem verschalkte. Die actie draaide Miller rap weer terug, terwijl Bagnaia voorin flink de druk op Martin op begon te voeren. Rins zat ondertussen bijna bovenop zijn achterwiel, Mir moest alle zeilen bijzetten om bij zijn teamgenoot in de slipstream te kunnen blijven.

Rins was aan het pushen om bij Bagnaia te blijven en dan weet de MotoGP-kijker al hoe laat het is: tijd om het asfalt van dichtbij te controleren, Rins schoof weer eens onderuit. Kort na de helft van de race deed Bagnaia een eerste poging om Martin van de leiding te stoten, een tweede poging was kort daarop succesvol. Mir en Miller volgden, Quartararo zag de vierde plek langzaam uit het zicht verdwijnen.

Met minder dan tien ronden te gaan nam Miller de derde plek over van Mir, waarna hij langzaam richting Martin reed. Bij het ingaan van de slotronde had Bagnaia de leiding, Martin had Miller in zijn nek hijgen. De Australiër kwam er echter niet langs, maar het historische 1-2-3'tje voor Ducati - de eerste ooit - was een feit: Bagnaia met de winst, Martin en Miller ook op het podium.

Mir finishte als vierde, voor Quartararo, Zarco, Binder, Enea Bastianini, Espeargaro en - voor de laatste keer - Valentino Rossi. Il Dottore pakte met plek tien een van zijn betere resultaten in het jaar en na meer dan 25 jaar en maar liefst zeven wereldtitels in de MotoGP kwam er een einde aan de legendarische carrière van de 42-jarige Italiaan.