Wereldklimaattop Glasgow COP26: 'Deze slotverklaring is oplichterij'

Na aanvankelijk voorzichtig positieve reacties, neemt de kritiek op de slotverklaring van de klimaattop toe. De Duitse industrie ziet 'de grote hit' niet slagen. Milieuactivist Neubauer spreekt van 'fraude'.

Er is grote onvrede over de resultaten van de wereldklimaattop. Niet alleen milieuactivisten bekritiseren de resoluties van de meer dan 200 deelnemende landen als ontoereikend. Ook de industrie heeft kritiek.

De Federatie van Duitse Industrieën (BDI) verklaarde: "De industrie betreurt het dat op de Wereldklimaatconferentie in Glasgow de dringend noodzakelijke grote sprong voor klimaatbescherming niet is gelukt. In de strijd tegen de aanhoudende opwarming van de aarde, sterkere internationale samenwerking en bindende klimaatbeschermingsdoelstellingen is praktisch elk land onmisbaar."

Klimaatactiviste Greta Thunberg becommentarieerde de resultaten van de top via de nieuwsdienst Twitter: "De COP26 is voorbij. Hier is een korte samenvatting: Bla, Bla, Bla." Thunberg benadrukte dat het echte werk zich buiten de conferentiezalen afspeelt: "We zullen nooit opgeven, nooit."

Afzwakking van de formulering inzake de geleidelijke afschaffing van steenkool
Op de VN-conferentie, die zaterdagavond na twee weken onderhandelen werd afgesloten, hadden de vertegenwoordigers van bijna 200 landen zich verbonden tot de 1,5-gradendoelstelling en tot het nemen van versnelde maatregelen ter bescherming van het klimaat. Een historische formulering om af te zien van steenkool werd echter op het laatste moment, op aandringen van China en India, aanzienlijk afgezwakt. Zelfs de tekst over de financiële toezeggingen aan armere landen om klimaatschade aan te pakken in het verdrag, voldeed niet aan de verwachtingen van veel landen.