Hamilton gediskwalificeerd in BraziliŽ, start sprintrace achteraan

Lewis Hamilton zal tijdens de sprintrace voor de Grand Prix van Brazilië achteraan moeten starten. De Mercedes van de zevenvoudig wereldkampioen kwam niet door de DRS-controles van autosportfederatie FIA heen waarna diskwalificatie volgde. Dit betekent dat kampioenschapsleider Max Verstappen van de eerste startplek mag vertrekken.

Tijdens het raceweekend in Brazilië vond de kwalificatie voor de sprint al op de vrijdag plaats waarbij Hamilton met een verse motor duidelijk de snelste was voor Verstappen en Valtteri Bottas. Na afloop werden de bolides aan grondige controles onderworpen werden. Alle auto's kwamen door de tests, behalve de Mercedes van Hamilton waar de achtervleugel te ver open kon klappen.

De reglementen stellen dat de achtervleugel in gesloten toestand een gat tussen de panelen van tien tot vijftien millimeter mag hebben, terwijl dit in geopende toestand maximaal 85 millimeter is. Er wordt volgens technische richtlijn TD/011-19 getest met een bol die met een druk van tien newtonmeter op een geopende achtervleugel losgelaten wordt. Bij de bolide van Hamilton ging de bol er aan een van de zijkanten doorheen, waardoor dit gat groter was dan de maximaal toegestane 85 millimeter.

Mercedes werd uitgenodigd door de stewards om de fout toe te lichten en de renstal voerde aan dat het niet aan het ontwerp van de achtervleugel kon liggen. Ook werd gesteld dat als het team geweten had dat de vleugel defect was dit direct verholpen zou worden. De stewards accepteerden deze uitleg, maar diskwalificeerden Hamilton toch omdat op het moment van de controle de auto niet aan de reglementen voldeed.

Overigens kreeg ook Verstappen straf. De Nederlander raakte na afloop van de kwalificatie zowel de achtervleugel van zijn eigen auto aan als die van de bolide van Hamilton. Ook dit is niet toegestaan volgens de reglementen, waardoor de stewards genoodzaakt waren om een straf van 50.000 dollar op te leggen.

Tijdens de sprintrace zal Verstappen vanaf de eerste startplek vertrekken met Bottas naast zich. De tweede rij wordt bevolkt door Sergio Perez en Pierre Gasly. Hamilton vertrekt van plek twintig, met Nikita Mazepin naast zich. Voor de hoofdrace zal Hamilton nog eens vijf plekken gridstraf krijgen vanwege een ongeoorloofde motorwissel.