Hamas: doodstraf voor collaborateurs met IsraŽl en drugsdealers

In de Gazastrook zijn opnieuw twee Palestijnen ter dood veroordeeld wegens collaboratie met Israël, aldus officiële berichten. Daarnaast werd ook een drugsdealer ter dood veroordeeld, zo maakte de militaire gerechtelijke autoriteit van de islamistische Palestijnse organisatie Hamas gisteren bekend.

Sinds het begin van het jaar zijn er op grote schaal drugs in beslag genomen in de Gazastrook. In september en oktober werden in totaal zes mannen ter dood veroordeeld wegens vermeende samenwerking met Israël. Twee van hen zouden gevoelige en nauwkeurige informatie hebben doorgegeven die zou hebben geleid tot het doden van Palestijnse militanten door Israël.

De laatste keer dat Hamas, dat de Gazastrook regeert, doodvonnissen uitsprak was in 2016, toen drie moordenaars werden veroordeeld. Sindsdien zijn er doodvonnissen uitgesproken, maar deze zijn niet uitgevoerd. Hamas heeft in 2007 met geweld de macht gegrepen in de Gazastrook. Israël, de EU en de VS classificeren Hamas als een terroristische organisatie.