Oostenrijk: vanaf vandaag strengere COVID-19-maatregelen voor ongevaccineerden

Niet-gevaccineerde mensen in Oostenrijk moeten vanaf vandaag een deel van hun vrijheden opgeven: restaurants, sportevenementen en kapsalons zijn nu taboe voor hen. Het 2G-tijdperk begint in de Alpenrepubliek; dit lijkt nu al een effect te hebben op de vaccinatiebereidheid van de ongevaccineerde Oostenrijkers.

In Oostenrijk mogen mensen zonder vaccinatie niet meer eten in restaurants, sportevenementen bijwonen of skiliften gebruiken. Vandaag, maandag, wordt de zogenaamde 2G-regel van kracht voor veel vrijetijdsactiviteiten, dus alleen degenen die zijn ingeënt en degenen die zijn hersteld van COVID-19 hebben toegang waar dat voor ongevaccineerden verboden is.

Tot nu toe heeft meer dan een kwart van de mensen in Oostenrijk ouder dan 12 jaar geen vaccinatiebewijs - dat is een van de belangrijkste redenen voor de sterke stijging van het aantal COVID-19 gevallen en het vol raken van de ziekenhuizen.

De 2G-regel geldt in bars, evenementen, hotels en bij de zogenaamde contactberoepen zoals kappers of masseurs. "We gaan er nu al vanuit dat dit een sterke bijdrage kan leveren aan inperking van de coronacijfers", zei vice-kanselier Werner Kogler zondag in een ORF-televisie-interview over de nieuwe regelgeving.

"Natuurlijk kunnen er regionaal aanvullende maatregelen worden genomen als dat nodig is", zei hij met betrekking tot de extreem hoge aantallen besmettingen in sommige deelstaten. Regionale lockdowns kunnen alleen het "allerlaatste gevolg" zijn, zei hij - maar Kogler wilde een dergelijk scenario niet volledig uitsluiten.

De laatste zevendaagse incidentie in Oostenrijk was 599,6. In Ober-Oostenrijk en de regio Salzburg heeft de incidentie de 900 al overschreden. Deze twee deelstaten hebben de laagste vaccinatiegraad van Oostenrijk.

Toenemende vaccinatiecijfers gemeld
Afgelopen weekend werden vanuit heel Oostenrijk stijgende vaccinatieaantallen gemeld. Er is een overgangsperiode als stimulans voor de treuzelaars: gedurende vier weken geldt de eerste vaccinatie, samen met een negatieve PCR-test, als 2G-bewijs. Daarna moet de volledige vaccinatiebescherming kunnen worden aangetoond. Ook voor de boostervaccinaties is momenteel veel belangstelling, omdat samen met de 2G-regel de geldigheidsduur van de tweede vaccinatiedosis is beperkt tot negen maanden.

Kinderen onder de 12 jaar zijn over het algemeen vrijgesteld van de 2G-regel. Een negatieve test is voldoende voor 13- tot 15-jarigen. Ook wie om medische redenen niet gevaccineerd kan worden, kan met een medisch attest en een PCR-test blijven deelnemen aan het openbare leven. In Oostenrijk zijn snel- en PCR-testen gratis voor iedereen.