Carnavalsfestiviteiten afgeschaald door stijgende coronacijfers

Voorzitter Helen Mertens van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Limburg roept bestuurders op om grootschalige evenementen, zoals de carnavalsfeesten in Zuid-Limburg, af te schalen. “We hadden afgelopen weken al opnamestops in ziekenhuizen in Limburg. Dat geeft natuurlijk een enorme ontwrichting in onze provincie”, zei Mertens zondag in Nieuwsuur (NPO 2).

Haar oproep heeft succes gehad want na Heerlen, Kerkrade en Brunssum schrapt Maastricht nu ook de aftrap van het carnavalsseizoen. Even leek het erop dat de opening in aangepaste vorm zou doorgaan met extra coronamaatregelen en een kleinere zaalcapaciteit. Maar ook dat vindt de organisatie nu te onveilig.

Vrijdag besloten de zestien burgemeesters in Zuid-Limburg nog 'gewoon' de landelijke richtlijnen inzake corona te volgen. Dat betekende dat in Zuid-Limburg de start van het carnavalsseizoen gevierd mag worden. 

Donderdag is het de elfde van de elfde, traditioneel het begin van de carnavalstijd. In het midden en noorden van Limburg zijn festiviteiten afgelast, in Noord-Brabant en ook in Zuid-Limburg niet, of nog niet. Meer hierover op Skipr.