Van der Haar verrast Belgen op EK veldrijden

Lars van de Haar heeft zich op de VAM-berg gekroond tot Europees kampioen veldrijden. De kleine Nederlander reed een indrukwekkende wedstrijd en liet alle Belgen achter zich. Voor Van der Haar is het zijn tweede Europese titel nadat hij in 2015 ook al eens de beste was.

Direct na de start hadden de Belgen de overhand in Drenthe. Van der Haar raakte door een slippertje achterop, waarna de kleine Nederlander in de achtervolging moest op de Belgen. Nadat Van der Haar was terugkomen moest hij snel daarna weer een gaatje laten en leek het tussen de Belgen gaan.

Daarin leek Quinten Hermans de beste van de Belgen te zijn. De 26-jarige Belg liet halverwege de wedstrijd Aerts en Vanthourenhout achter nadat even daarvoor ook al topfavoriet Eli Iserbyt moest passen. Op dat moment van de versnelling van Hermans had Van der Haar een achterstand van twintig seconden op Hermans, maar stelselmatig deed de kleine Nederlander steeds wat van de voorsprong af. Hij had al snel Aerts en Vanthourenhout bijgehaald en bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam hij bij Hermans.

Snel daarna viel al snel de beslissing na een klein foutje van Hermans. Van der Haar reed weg bij de Belg en won nog met groot overmacht zijn tweede Europese titel. Voor de kleine Nederlander was het zijn eerste overwinning van het seizoen. Hermans werd op gepaste afstand tweede en Vanthourenhout legde beslag op plaats drie.