Dames Ajax pakken koppositie en eerste periode na grote zege op PSV

De vrouwen van Ajax hebben zondag de koppositie in de Eredivisie overgenomen van Feyenoord. De ploeg van trainer Danny Schenkel was op Sportpark De Toekomst veel te sterk voor PSV. Het werd 5-1.

Ajax stond na 27 minuten al 3-0 voor. Marjolijn van den Bighelaar was na twee minuten aan de aandacht van de PSV-defensie ontsnapt en maakte zonder aarzeling het openingsdoelpunt (1-0), Nadine Noorman verdubbelde de score na 26 minuten met een uitstekend schot (2-0) en Chasity Grant profiteerde nog geen minuut later van geklungel in de achterhoede van PSV (3-0).

PSV moest na een uur ook nog verder met tien na een rode kaart voor Anika Rodriguez (2x geel). Romée Leuchter scoorde vervolgens nog twee keer namens Ajax, terwijl PSV-aanvoerder Mandy van den Berg voor de statistieken iets terugdeed: 5-1. "We liepen weer achter de feiten aan, omdat we snel op achterstand kwamen", zei Van den Berg tegen ESPN. "We hebben heel wat zaken op orde te brengen, want dit is niet de vorm die bij PSV hoort."

De competitie is nu op éénderde. Ajax staat na acht wedstrijden op zestien punten. Feyenoord speelde vrijdag gelijk tegen nummer drie FC Twente (0-0) en heeft nu een punt minder dan de koploper uit Amsterdam. Het staat allemaal dicht op elkaar. Twente heeft 14 punten, PEC Zwolle en PSV staan op dertien punten. Verder hebben ADO Den Haag, sc Heerenveen en VV Alkmaar negen punten. Excelsior is de nummer laatst met twee punten. 

Ajax is de winnaar van de eerste periode. De Eredivisie kent dit seizoen een nieuwe competitieopzet. De negen clubs spelen anderhalve competitie tegen elkaar. Daarnaast krijgt ook de Eredivisie Cup een nieuw format. Ajax is zeker van deelname aan dat toernooi vanwege de periodetitel.