Wereldtitel Moto3 beslist na dwaze actie in slotronde

Op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal is zondag een einde gekomen aan de strijd om de wereldtitel in de Moto3. De Grand Prix van de Algarve, de voorlaatste van het seizoen, zorgde voor de op voorhand mogelijke beslissing.

Pedro Acosta kreeg een volgende kans om de wereldtitel binnen te slepen, Dennis Foggia hoopte zijn kansen nog in leven te houden en de beslissing uit te stellen tot de slotrace: Acosta mocht zich wereldkampioen noemen als hij vijf punten meer zou pakken dan de Italiaan.

Sergio Garcia vertrok van poleposition, naast John McPhee en Adrian Fernandez, met Foggia en vanaf plek vier en Acosta tien plekken verder terug. Na de eerste schermutselingen was de leiding in handen van Foggia, voor Darryn Binder, Garcia, Xavi Artigas, Fernandez, McPhee en dan al Acosta.

Met de helft van de race langzamerhand in zicht, vond Acosta de aansluiting bij leider Foggia, waarmee de beslissing in de titelstrijd weer iets dichterbij kwam. Acosta's teamgenoot Jaume Masia kwam erlangs en zette een mooi staaltje teamwork in: hij nam Foggia gelijk te grazen, gaf Acosta de ruimte om er ook langs te gaan en stond de leiding gelijk af aan zijn teamgenoot, waarna hij als buffer richting Foggia kon fungeren.

Acosta maakte echter al snel een foutje en verloor in één klap vijf plekken, terwijl Foggia de leiding weer in handen nam. Acosta werkte zich toch weer knap naar voren en met vier ronden te gaan zat hij op het achterwiel van zijn concurrent. Een ronde later ging hij er voorbij, terwijl Masia achter hem onderuit ging.

Foggia sloeg weer terug en bij het ingaan van de laatste ronde had hij de leiding te pakken, voor Acosta, Garcia, Binder en Andrea Migno. In bocht twee eindigde de titelstrijd: Acosta ging voorbij Foggia, die vervolgens onderuit werd gekegeld door een belachelijke actie van Binder. Debutant Acosta reed zo naar de winst én de wereldtitel, Foggia droop achterop een scooter af.

Update 14.14 uur
Andrea Migno en Niccolo Antonelli finishten ook op het podium, Binder werd nog vierde. Daar ging achteraf echter een streep door: de Zuid-Afrikaan werd gediskwalificeerd voor zijn wanhoopsactie die Foggia een laatste kans op de titel gekost heeft.