Polen: tienduizenden protesteren na dood vrouw (30) door abortusverbod

Polen heeft zijn toch al restrictieve abortuswet nog verder aangescherpt. Met als gevolg dat een vrouw in het ziekenhuis overleed als gevolg van een zwangerschapscomplicatie. Dat heeft tienduizenden mensen gezet tot demonstraties in het hele land tegen de abortuswetgeving.

Na de dood van een zwangere vrouw demonstreerden tienduizenden mensen in heel Polen tegen de rigide abortuswet in hun land. Zo scandeerden ze tijdens protestmarsen in de hoofdstad Warschau "Geen enkele dode meer" en hielden ze foto's omhoog van de 30-jarige Izabela, die in een ziekenhuis overleed. Naar zeggen door vrouwenrechtenorganisaties is ze het eerste slachtoffer van het bijna volledige verbod op abortus dat al een jaar van kracht is.

Izabela is overleden in een ziekenhuis in Pszczyna in het zuiden van het land; ze was 22 weken zwanger met grote problemen. "De dokters hebben gewacht tot de foetus zou sterven. De foetus is dood, de patiënt is dood, septische shock (bloedvergiftiging)", zei de advocaat van de familie, Jolanta Budzowska. Het lot van Izabela heeft de protesten die keer op keer plaatsvinden tegen het bijna volledige verbod op abortus, dat al een jaar van kracht is, geïntensiveerd.

Gesteund door de regering verklaarde het Hooggerechtshof in oktober vorig jaar de abortus van ernstig misvormde foetussen ongrondwettelijk, waardoor de toch al zeer restrictieve abortuswet in Polen nog verder werd aangescherpt. Sindsdien zijn er herhaaldelijk massale protesten tegen het vonnis geweest, die met de dood van Izabela nog heviger werden.

In Polen zijn er jaarlijks minder dan 2000 legaal uitgevoerde abortussen. Vrouwenrechtenorganisaties schatten echter dat jaarlijks ongeveer 200.000 Poolse vrouwen illegale abortussen ondergaan of voor een abortus afreizen naar het buitenland.