Wereldkampioene Brand rijdt op VAM-berg ook naar Europese titel veldrijden

Lucinda Brand is de nieuwe Europees kampioene in het veldrijden. De wereldkampioene reed al snel weg bij haar concurrenten en won met bijna één minuut voorsprong op de Hongaarse Blanka Kata Vas. Yara Kastelijn veroverde het brons. Brand is de opvolgster van Ceylin del Carmen Alvarado, die beslag legde op de vierde plaats.

Vas had de beste start op de VAM-berg. De jonge Hongaarse reed bijna de gehele openingsronde op kop, waarna Vas in de tweede ronde van fiets te wisselen en daar profiteerde Brand van. De wereldkampioene sloeg een klein gaatje en zou gedurende de race steeds verder weg lopen.

In de achtervolging op Brand moest Vas al het werk alleen doen, doordat de Nederlandse veldrijdsters in het wiel van de jonge Hongaarse zette. Het goud was voor Brand, waardoor voor Vas en Kastelijn de strijd om het zilver resteerde. Alvarado had de twee in de laatste ronde, na een ongelukkige valpartij, moeten laten gaan. Vas demarreerde op de VAM-berg en pakte zodoende het zilver. Kastelijn kwam als derde over de finish. Uittredend kampioene Alvarado moest genoegen nemen met een vierde plaats.