Ajax zeker van achtste finales Champions League na uitzege bij Dortmund

Ajax heeft zich door een 3-1 zege bij Borussia Dortmund al na vier wedstrijden geplaatst voor de achtste finales van de Champions League.

Ajax begon met de vertrouwde basisopstelling, maar in het eerste kwartier tegen Borussia Dortmund had de ploeg van Erik ten Hag weinig te vertellen. De Amsterdammers kwamen goed weg na een foutje van Lisandro Martínez. Thorgan Hazard mocht daardoor één op één met Remko Pasveer, maar de Ajax-goalie greep goed in. De Belg kon nog wel een voorzet geven, maar die werd door Jude Bellingham voor open doel naast gekopt.

Na twintig minuten kwam Ajax wat meer in het spel voor en kregen we meer een wedstrijd. De Amsterdammers kregen wat kansjes, maar er waren ook kansen voor Borussia. Er leek een open wedstrijd te ontstaan, maar na iets meer dan een half uur kwam Dortmund met een man minder te staan na een rode kaart van Mats Hummels. In de herhaling leek een rode kaart overdreven, maar hij bleef toch staan.

Toch zou Dortmund op voorsprong komen. Jude Bellingham werd in de zestien licht geraakt door Noussair Mazraoui. De scheidsrechter zag het eerst over het hoofd, maar de VAR greep in en zo werd het alsnog een strafschop, die werd benut door Marco Reus.

Met een man meer kreeg Ajax nog voor rust de nodige kansen op de gelijkmaker. Lisandro Martinez kreeg op de rand van de zestien een vrije schietkans en ook Berghuis was nog kansrijk.

Met Davy Klaassen voor Edson Álvarez voerde Ajax de druk in de tweede helft verder op, al bleef Dortmund in de eerste deel van de tweede helft goed overeind. Maar gedurende de tweede helft kwamen de eerste barstjes in de defensie van Dortmund, al kwam Ajax met het nodige geluk op gelijke hoogte via aanvoerder Dusan Tadic.

Na de 1-1 bleef Ajax aandringen en de eerste kans op de 1-2 was voor Mohammed Kudus, maar hij raakte zijn volley helemaal verkeerd. Toch kwam Ajax op voorsprong. Op een voorzet van Antony kopte Sebastian Haller binnen. In de blessuretijd liep Ajax nog uit naar 1-3. Opnieuw was Antony de aangever, ditmaal tikte Davy Klaassen van dichtbij binnen. Door de zege is Ajax zeker van de volgende ronde.

In de andere wedstrijd in groep C won Sporting Portugal met 4-0 van Besiktas.