Europese titel voor Kroon en estafettemannen bij EK kortebaan, zilver voor vrouwen op 4x50 vrij

Op de eerste bij het EK kortebaan zwemmen in Kazan heeft de Nederlandse ploeg twee keer goud gewonnen, en één keer zilver. Luc Kroon verraste met de Europese titel op de 400 meter vrije slag. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen het goud op de 4x50 vrij. Voor de Nederlandse vrouwen was er zilver op de 4x50 vrij.

Kroon had zich als tweede geplaatst voor de finale op de 400 meter vrije slag. Bij het ingaan van de laatste 50 meter van de 400 meter vrije slag was de 20-jarige Nederlander in gevecht met de Italianen Matteo Ciampi en Marco De Tullio om het goud. Kroon had zijn race als beste ingedeeld en in de laatste 25 meter ging hij voorbij Campi en pakte in een nieuw Nederlands record (3.38,33) het goud in Kazan. Ook Maarten Brzoskowski had zich geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. Hij finishte als zesde.

Ook op de 4x50 meter vrije slag was er Nederlands succes. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer grepen de Europese titel. Met een tijd van 1.22,89 deden ze dat in een nieuw Nederlands record en waren ze net te snel voor Italië en thuisland Rusland.

De Nederlandse vrouwen op de 4x50 meter vrij, Kim Busch, Maaike de Waard, Kira Toussaint en Valerie van Roon, moesten genoegen nemen met zilver. In de finale was Rusland te snel voor de Nederlandse ploeg.