Klimaattop Glasgow: 100 landen beloven binnen tien jaar een einde aan ontbossing

Over de hele wereld gaan dagelijks grote stukken bos verloren. Op de VN-klimaatconferentie in Glasgow hebben meer dan 100 landen beloofd op te treden tegen ontbossing en zo de "longen van de planeet" te beschermen. Hiervoor is ruim 15 miljard euro uitgetrokken.

Op de wereldklimaattop in Glasgow hebben meer dan 100 landen beloofd de vernietiging van bossen en andere landschappen tegen 2030 te stoppen. Dat maakte de Britse regering, die de VN-conferentie voorzit, maandagavond laat bekend. De deelnemende landen, waaronder de hele EU, vertegenwoordigen 85 procent van de bossen in de wereld, ofwel ongeveer 34 miljoen vierkante kilometer.

Landen met de grootste oppervlakte bossen van allemaal, namelijk Canada, Rusland, Brazilië, Colombia, Indonesië, evenals China, Noorwegen en de Democratische Republiek Congo doen ook mee. Volgens de belofte zal tegen 2025 ongeveer 12 miljard US dollar (ongeveer 10,3 miljard euro) aan publieke middelen voor het project worden gemobiliseerd. Daarnaast zijn er private investeringen van US $ 7,2 miljard.

Bossen worden beschouwd als de longen van onze planeet, ze absorberen ongeveer een derde van de CO2-uitstoot die jaarlijks door de mens wordt uitgestoten. Maar ze krimpen zorgwekkend, zo luidde het bericht: Elke minuut gaat er een gebied van zo’n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.

De Britse premier Boris Johnson zei: "Ze zijn essentieel voor ons voortbestaan." De Indonesische president Joko Widodo zei dat zijn land gezegend is met veel regenwoud, aldus de verklaring. Zijn regering belooft hun regenwoud te beschermen als "natuurlijk kapitaal".

De komende twee weken discussiëren zo'n 200 landen in Glasgow om te kijken hoe het in Parijs afgesproken 1,5 graad-doel alsnog gehaald en daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. De eerdere plannen die de landen hebben gemaakt zijn daarvoor nog lang niet voldoende.