Bergsma pakt Nederlandse titel 5.000m in nieuw pr

Jorrit Bergsma heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen de titel gepakt op de 5.000 meter. De inmiddels 35-jarige schaatser zette met 6.07,30 bovendien een nieuw persoonlijk record neer.

Het zilver was voor Patrick Roest, terwijl het brons naar Marwin Talsma ging. Dit drietal samen met Marcel Bosker en Sven Kramer pakten een ticket voor de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden.

Jos de Vos, die onder Adema lijkt te zijn opgebloeid, was tot de vijfde rit de snelste met 6.18,43. Jan Blokhuijsen, die een sterk voorseizoen kende, moest het inh rit 5 opnemen tegen Victor Ramler. Hij begon sterk aan zijn race en pakte een voorsprong op Ramler. Blokhuijsen was ook zo'n drie seconden sneller dan De Vos.In de laatste ronden leverde hij wel telkens wat in op de dan snelste tijd. Ramler wist zich daarentegen weer terug te vechten. In de laatste ronde wist Ramler Blokhuijsen in de laatste bocht voorbij te rijden en kwam in 6.18,30 over de streep.

In de rit erna Lex Dijkstra, die na een sabbatical weer terug is, tegen Kars Jansman. Het was Dijkstra die hard van start ging en al gauw de snelste tijd schaatste. Jansman zat daar niet ver achter. Naarmate het einde vorderde gingen de rondetijden van Jansman wel omlaag en kon Jansman weer aansluiten. In de eennalaatste ronde pakte hij de leiding in de race al wist hij de tijd van Ramler niet te verbeteren. Hij kwam in 6.18,62 over de finish.

In de zevende rit moest Crispijn Ariëns het opnemen tegen Chris Huizinga. Het was Huizinga die de regie in de rit in handen nam, al zat Ariëns er niet ver achter. Ze reden allebei rond de tijd van Ramler. Twee ronden voor het einde kregen beide mannen het moeilijk en was de tijd van Ramler niet meer te benaderen. Huizinga won de rit in 6.21,54, negen honderdsten boven zijn persoonlijk record.

Patrick Roest en Jorrit Bergsma waren de volgenden die het ijs betraden. Zoals vooraf verwacht was het Roest die de regie in handen nam. Beiden schaatsten onder de dan snelste tijd en Roest reed ook ook nog een tijdje net onder het baanrecord maar moest dat toch laten gaan. Vier ronden voor het einde versnelde Bergsma en een ronde later reed hij een 28er. De ronde erop reed hij zelfs 28,3 en ging hij Roest voorbij. Uiteindelijk kwam Bergsma in 6.07,30 over de streep, een nieuw persoonlijk record. Roest schaatste naar 6.10,84.

In de eennalaatste rit tienvoudig kampioen 5.000 meter Sven Kramer tegen Marwin Talsma. Ze gingen allebei behoudend van start. Halverwege was het Talsma die wat versnelde, maar de tijd van Bergsma was niet meer te achterhalen. Vier ronden voor het einde was het Kramer die in de 30 begon te schaatsen al versnelde hij weer in de ronde erop. Talsma zat daar een seconde voor. Uiteindelijk was het Talsma die de rit won in 6.14,31, Kramer kwam op karakter in 6.16,06 over de finish.

De laatste rit ging tussen Beau Snellink en Marcel Bosker. De twee ploeggenoten gingen gelijk op. Na drie ronden nam Snellink een kleine voorsprong. Bosker plaatste op vier ronden van het einde een versnelling en nu moest Snelling passen. Net als in de rit ervoor kwam de tijd van Bergsma en ook Roest niet in gevaar. Bosker kwam in 6.15,35 over de meet, Snelling in 6.22.36.