Inflatie binnen eurozone naar 4,1 procent: hoogste niveau sinds 2008

De inflatie in de eurozone is deze maand toegenomen tot 4,1 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Meer hierover bij het AD.

Sinds juli 2008 is de geldontwaarding niet meer zo hoog geweest. De extreem gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hogere inflatie. Ten opzichte van vorig jaar oktober is energie 23,5 procent duurder geworden. Vooral de gasprijs is 'skyhigh' gegaan.

Maar niet alleen energie is duurder geworden. De prijzen voor grondstoffen als hout, staal en cement zijn fors gestegen in het laatste half jaar. Ook de grondstoffen voor voedsel zijn flink in prijs gestegen. Deze prijsstijgingen worden door fabrikanten steeds vaker doorberekend aan de klant, wat in de meeste gevallen de consument is. Unilever gaf eerder deze maand al aan zijn prijzen te gaan verhogen. Ook bouwers rekenen de hoge grondstofprijzen door, waardoor verbouwingen en nieuwbouw duurder worden en de rekening veelal bij de consument terecht komt.