Noodweer in het zuiden van Italie

Welkom!

Ik had er in het weerbericht al aandacht aan kunnen besteden, maar ik was dat even vergeten. Het is echter wel belangrijk genoeg om er een nieuwsbericht van te maken.

Het is dit jaar wel heel bijzonder qua extreem weer. Is het niet extreme hitte, dan is het wel extreme neerslag. Vrijwel heel Europa is dit jaar wel de klos geweest. 

Momenteel zwerft er een zeer actieve depressie rond in de Middellandse Zee. Haast heeft dit systeem zeker niet en bovendien is het warme water een waar eldorado voor de ontwikkeling van heftige buien. Het is zeer zorgwekkend dat de komende dagen deze situatie in stand blijft. De verplaatsing van de depressie is marginaal.

Momenteel zijn er al op Sicillie al twee doden gevallen en ook in de laars is het bar en boos. De ravage is groot. Er zijn al hoeveelheden van meer dan 150 mm in 24 uur geregistreerd. Ik vrees echter dat daar de komende dagen nog veel meer bij gaat komen. De kern ligt iets voor de kust van Afrika, maar meer dan 100 kilometer verplaatsing zit er de komende twee tot drie dagen niet in.

Is dat het enige? Nee hoor. Er bestaat ook een kans dat zich nog een medicane gaat ontwikkelen ten westen van Griekenland. Dat is in feite een soort hurricane. De kracht ligt hiervan meestal tussen de 1 en 2. Dit systeem krijgt dan ook daadwerkelijk een 'oog'. Dus we kunnen dan zeker spreken van een hurricane zoals we die kennen uit tropische wateren vanuit Afrika tot aan Mexico, en anderzijds in Azie. Die hebben echter een andere benaming zoals Tyfoon. 

Het is zeker een situatie om te blijven volgen, dus ik kom daar in de weerberichten zeker op terug.