Dominante Larson in topvorm naar beslissende NASCAR-race

Op de Kansas Speedway is de op twee na laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Op Martinsville gaat komend weekeinde beslist worden welke vier coureurs een week later in Phoenix strijden om de titel, in theorie zijn er nog acht over.

We begonnen aan de op twee na laatste race van het seizoen met Kyle Larson, Ryan Blaney, Brad Keselowski en Kyle Busch voorop. Het duurde niet lang, want na een paar ronden werd het geel gezwaaid vanwege een nét iets te sterk regenbuitje.

De onderbreking was ook zo weer voorbij en met Keselowski en Larson op kop konden we door. Al snel toucheerde Blaney de muur, terwijl Busch dat een stukje steviger deed: hij moest naar binnen met een lekke band. De schade bleef wel redelijk beperkt door de competition caution, die al snel volgde.

Keselowski was de volgende die de muur aantikte en naar binnen moest en niet veel later was het de beurt aan Martin Truex, net als de rest een playoffcoureur. Dat gold ook voor Blaney, die óók tegen de muur aan kwam, dit keer wat harder dan de eerste keer: ook hij moest een stop maken.

Voor Larson ging het ondertussen perfect, hij reed soepel naar de eerste stagewinst, voor William Byron en Chase Elliott. Die reden bij het begin van stage twee ook voorop, met onder meer ook Kurt Busch, Kevin Harvick en Denny Hamlin er nog bij.

In die stage gebeurde verder weinig, Byron was dit keer de sterkste en won voor Elliott, Larson, Kurt Busch en Kevin Harvick. Zo konden we beginnen aan het slotstuk van de race, aangevoerd door grofweg dezelfde namen: Larson, Byron, Kurt Busch en Elliott, met Harvick en Tyler Reddick achter hen.

Byron nam snel de touwtjes in handen en hij begon enigszins te domineren, maar vijftig ronden voor het einde werd er mogelijke roet in het eten gegooid: Ryan Newman spinde, caution. Keselowski was tactisch gezien het slachtoffer: hij had net een pitstop gemaakt en liep zo flinke positieschade op.

Het bleek een dure caution voor Byron, want bij de stop zaten niet alle wielmoeren goed vast en dus moest hij gelijk nog eens stoppen. Kurt Busch en Harvick vertrokken zo vanaf de eerste rij bij de herstart, Byron moest eerst eens ruim tien man inhalen om weer op zijn plekje te komen.

Al vrij snel ging het fout voor Blaney: Austin Dillon schoof wat omhoog en tikte hem de muur in, einde race voor Blaney. Elliott en Larson hadden bij de herstart de leiding, met nog zo'n veertig ronden te gaan. Larson reed al snel weg, Elliott was nog even aan het stampen, maar tevergeefs: winst voor Larson.

Larson was al zeker van een plekje in de beslissende Championship Four, zijn negende zege van het jaar verstevigde dat alleen maar. Elliott en Hamlin staan er ook prima voor, Logano zal de volgende race waarschijnlijk moeten winnen en Kyle Busch, Blaney, Truex en Keselowski strijden ook nog om een ticket.