Politie openbaart details van fataal 'schietongeluk' Alec Baldwin op filmset

De tragische dood van cinematografe Halyna Hutchins door een ernstig incident met een neppistool afgevuurd door Alec Baldwin blijft vragen oproepen. De media maken melding van dubieuze omstandigheden op de set, en nu geeft ook de politie de eerste details uit de onderzoeksrapporten vrij. Ondertussen spitst het onderzoek zich toe op de wapenmeester.

Drie dagen na de dood van hoofdcameravrouw Halyna Hutchins door een per ongeluk afgegaan rekwisietengeweer op een westernset in New Mexico, heeft de politie details vrijgegeven uit twee onderzoeksrapporten. Volgens het rapport had een assistent-regisseur acteur Alec Baldwin bij de overhandiging van het pistool verzekerd dat het om een "koud wapen" zonder munitie ging. De assistent wist niet dat er een patroon in het geweer zat, vervolgt het rapport.

In het tweede rapport worden verklaringen geciteerd van regisseur Joel Souza, die ook gewond raakte bij het ongeval. Souza bevestigde dat op donderdagmorgen een nieuwe cameraploeg moest worden ingehuurd omdat een vorige ploeg de productie had verlaten. De Los Angeles Times meldde vrijdag dat het personeel op de set had geklaagd over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen en daarom de productie uit protest had verlaten. De politie wil woensdag tijdens een persconferentie een update geven over het onderzoek.

Baldwin, 63, was donderdag een scène aan het repeteren waarin hij zijn pistool zou trekken terwijl hij in een kerkbank zat en het wapen op de camera zou richten, hij trok de revolver langs zijn lichaam toen het wapen afging en de cinematograaf raakte, vertelde de heer Souza aan een politie-inspecteur.

De heer Souza verklaarde ook dat hij vanwege zijn functie op de monitoren van de camera's en schermen aan het kijken was toen het incident plaatsvond.

De assistent-regisseur die Baldwin het pistool gaf, had bij een vorige productie de veiligheidsvoorschriften al eens overtreden, heeft een technicus van speciale effecten en pyrotechniek zondag aan NBC verteld. Volgens het rapport had ze in 2019 met de assistent samengewerkt voor de serie "Into the Dark" op streaming provider Hulu. Het productieteam daar zei dat toen geen klachten zijn ontvangen.

Amerikaanse media meldden ook kritiek op de onervaren 24-jarige wapenmeester, die verantwoordelijk was voor de juiste omgang met alle wapens op de set. "Rust" was pas de tweede film waar ze in als wapenmeester bij betrokken was.

De productiemaatschappij Rust Movie Productions ontkende de beschuldigingen over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Er waren geen officiële klachten bekend over de veiligheid van wapens of rekwisieten op de set, citeerde de "New York Times" uit een verklaring. Het filmen van de low-budget western, waarvan Baldwin ook producent was, was begin oktober begonnen op Bonanza Creek Ranch en is 'gepauzeerd' na het fatale ongeluk.