Sprintkoning Lavreysen weer wereldkampioen na titanenstrijd met Hoogland

In het Franse Roubaix is zondag het wereldkampioenschap baanwielrennen afgesloten. Dat leverde wederom het nodige Nederlandse succes op, niet geheel verrassend onder meer op de individuele sprint bij de mannen.

Sprint mannen
Ondanks de wat lastige kwalificatie en kwartfinales voor Jeffrey Hoogland kregen we de gedroomde WK-finale, alweer: Hoogland tegen olympisch kampioen Harrie Lavreysen. Er stond wederom echter totaal geen maat op Lavreysen, die in twee runs vakkundig en overtuigend afrekende met zijn kamergenoot. Het brons was voor de Fransman Sebastien Vigier, die in drie heats won van de Duitser Stefan Bötticher.

Puntenkoers vrouwen
Kirsten Wild begon uitstekend en had na een paar sprintjes de leiding in handen, maar in de tweede helft van de koers ging het de andere kant op: de Britse Katie Archibald, Lotte Kopecky uit België, de Italiaanse Silvia Zanardi en de Portugese Maria Martins pakten een ronde en dus twintig punten, Wild kon niet aanklampen en zakte zo naar plek vijf.

Wild ging gelijk in de aanval op weg naar een bonusronde, wat wel lukte...maar met Kopecky in haar wiel. De Belgische ging zo naar de leiding, Wild schoof door naar plek twee en Archibald werd in de aanval gedwongen. Dat deed de Britse, in de laatste reguliere sprint pakte ze de maximale punten en wipte ze over Wild heen, terwijl Kopecky de wereldtitel nauwelijks meer kon ontgaan.

Het leek vooral nog om zilver te gaan tussen Archibald en Wild en die strijd werd met een overtuigende slotsprint gewonnen door de Britse. Goud voor Kopecky dus, zilver voor Archibald en brons voor Wild in de laatste wedstrijd uit haar glansrijke, met negen wereldtitels gevulde carrière.

Koppelkoers mannen
Het werd een mooie srtijd tussen vijf teams: Denemarken, België, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Kenny de Ketele en Robbe Ghys (BEL) hadden aanvankelijk het voordeel, de Britten Ethan Hayter en Oliver Wood kwamen opzetten en ook Morgan Kneisky en Benjamin Thomas (FRA) kwamen op dreef. Met een bonusronde kwamen de Italianen Simone Consonni en Michele Scartezzini naar voren en Lasse Norman Hansen en Michael Morkov schoven voor Denemarken door.

In de slotfase nam Denemarken met overtuigende sprintjes de leiding en die stonden ze niet meer af: in de slotsprint moest Italië in de gaten gehouden worden, die hielden ze keurig achter zich. Goud voor de Denen, voor Italië en België, dat de Britse en Franse duo's achter zich hield.

Keirin vrouwen
In de finale stond er geen enkele maat op Lea Sophie Friedrich. De Duitse ging als eerste echt aan en knalde van kop af aan naar een overtuigende wereldtitel, voor de verrassende Japanse Mina Sato en de toch ook wel verrassende Yana Tyshchenko uit Rusland. De Nederlandse dames haalden de finale niet en stonden in de kleine finale, waarin Shanne Braspennincx de winst pakte - en dus zevende werd in het eindklassement - en Laurine van Riessen als vijfde finishte.

Afvalkoers mannen
Met nog vijf mannen in de baan was de Belg Jules Hesters de eerstvolgende die de race moest verlaten, hij werd keurig vijfde. Vervolgens ging de Fransman Donanan Grondin eraf, waarna Sergei Rostovtsev uit Rusland het gelijk liep lopen: het brons was binnen en de benen waren totaal leeg. Om goud ging het tussen Elia Viviani en de Portugees Iuri Leitão en het was de Italiaan die naar de wereldtitel sprintte.