Wereldtitel MotoGP voor Quartararo, laatste concurrent vanaf plek n onderuit

Op het Misano World Circuit 
Ducati voerde de grid aan, met poleposition voor Francesco Bagnaia, fabrieksteamgenoot Jack Miller naast hem en Avinitia-coureur Luca Marini op een twee jaar oude machine knap op de derde plek - WK-leider Fabio Quartararo moest op zijn Yamaha vanaf plek vijftien vertrekken, de slechtste startpositie in zijn MotoGP-carrière, terwijl Valentino Rossi in zijn afscheidsrace voor eigen publiek genoegen moest nemen met startplek 23.

Quartararo kon de wereldtitel pakken door minder dan drie punten te verliezen op Bagnaia, maar gezien de startposities was dat aan het begin in elk geval nog even niet het scenario. Bagnaia kende een topstart en sloeg gelijk een gaatje, Miller volgde, voor Miguel Oliveira, Marc Marquez, Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Marini, Iker Lecuona, Aleix Espargaro, Alex Rins en Danilo Petrucci.

Regerend wereldkampioen Joan Mir kende al een slechte race op een achttiende plek, maar dat werd rap nog slechter: hij kreeg een dubbele long lap-penalty wegens een valse start, maar nog voor hij die kon incasseren schoof hij samen met Petrucci het grind in. De twee gaven elkaar een schouderklop en een omhelzing en konden gaan douchen. Quartararo rukte ondertussen op naar plek twaalf, terwijl Bagnaia, Miller en Marquez voorin een gat sloegen naar Pol Espargaro en Oliveira.

Marquez opende de aanval op Miller, die gelijk onder de druk bezweek: de Australiër stuiterde met zijn Ducati het grind in. Bagnaia en Marquez reden ronde na ronde verder weg bij Pol Espargaro en Oliveira, terwijl de race met een crash, pech en een crash eindigde voor Takaaki Nakagami, Alex Marquez en Lecuona. Jorge Martin was de volgende die het grind in dook, het deelnemersveld was al flink verkleind, terwijl de race nog niet eens halverwege was - door al die valpartijen kwam Rossi zowaar wel op een plekje in de punten terecht.

Ondertussen reed Quartararo een prima race, met dertien ronden te gaan nam hij Marini te grazen en schoof hij al door naar de zevende plek. Rins wist even stand te houden tegen de Yamaha-coureur, maar moest er toch aan geloven en niet veel later moest ook Aleix Espargaro pas op de plaats maken. Met vijf ronden te gaan maakte het ineens he-le-maal niks meer uit wat Quartararo deed: Bagnaia, die de race keurig in de hand had, ging hard onderuit en daarmee was het gedaan en was Quartararo de eerste Franse MotoGP-wereldkampioen ooit.

Kort na Bagnaia's crash ging ook de sterk rijdende Oliveira onderuit en dus kon niet alleen bij Yamaha, maar ook bij Honda de champagne langzaam gepakt worden: Marquez reed op één, teamgenoot Pol Espargaro op twee, ver voor nummer drie...Quartararo. De Fransman werd aangevallen door de fenomenaal rijdende Enea Bastianini, die op zijn twee jaar oude Ducati wéér naar het podium reed: derde, net als vijf weken geleden op hetzelfde circuit. Marquez pakte de overwinning, Pol Espargaro werd tweede en Quartararo is de nieuwe wereldkampioen.

Rossi profiteerde optimaal van de talloze valpartijen en sleepte een sensationele tiende plek uit het vuur in de laatste race voor zijn thuisfans. Halfbroer Marini zat nog wel één plek voor hem, maar met twee races te gaan heeft Rossi zo nog wel een kans om zijn laatste seizoen mogelijk af te sluiten met een plek in de top-20 in het kampioenschap - hij staat nu 21e, achter Marini.